måndag 19 april 2010

Ulf Adelsohn, medier och en S-kandidat "ny medlem" i moderaternaJohan Sjölander skriver ett inlägg som väcker min uppmärksamhet. Det visar sig inte främst handla om den nya "affär" som drabbat moderaterna om medlemsfusk. Som vanligt gissar jag att mediernas bild byggs upp för att på något sätt legitimera deras egna "nyhet". Med viss erfarenhet av partiarrangemang vågar jag därför säga att TV4:s uppgifter att den nya "medlemsaffären" har "skakat partiet" och att det är något som har varit "det dominerande ämnet" vid konferensen i Göteborg tillhör de vanliga överdrifterna. Jag tror faktiskt att moderaterna pratade avsevärt mycket mer politik än en nyhet i TV4. Inte minst pratades säkert skatter.

Mitt i detta gör den förre moderatledaren Adelsohn något som känns mer angeläget att lyfta till diskussion. Utan vetskap om att fyrans kamera rullar talar Ulf Adelsohn om för reporten att nyhetskanalen kommer att få "så mycket problem med ditt program". Den då intresserade reporten får inget svar utan bara orden "Det får du se" som svar.

Rent allmänt - och av någon anledning - verkar det finnas behov för en del att gå på djupet med hur man förhåller sig till medierna. Jag skrev om detta efter riksdagens motionstid där bl.a. två motionärer tog upp något som tyder på en önskan att "styra upp" så saker blir "korrekta". Även moderatledaren Reinfeldt har, menar jag, gått över gränser, dels i att påstå att medias redaktioner styrs av Socialdemokrater som "ringer runt", dels i den förra "affären" med medlemsfusk. I stället för svar på frågor vände sig Reinfeldt intervjun till en uppläxning och analys av hur medierna ställde frågor.

Gåragens utfall från Adelsohn behöver uppmärksammas. Helt enkelt därför att hot mot mediernas förträdare inte är acceptablelt. Hur snett de än råkar hamna i nyhetsförmedlingen. Och av en annan anledning, även om det gäller att vara försiktig med att blanda in privata relationer i sammanhang som detta: Men att Adelsohn faktiskt är gift med det statsråd som är ansvarig för mediapolitiken än så länge ÄR utan tvivel något som gör uppmärksamheten viktig.

Toralf Blomberg - ny moderat medlem?
Nyligen var en av Solnasossarnas valdistriktsledare här. Toralf Blomberg. För några år sedan aktiv moderat i Värmdö. Sedan en tid övertygad socialdemokrat och kandidat för (S) till kommunfullmäktige. Förra veckan lär Expressen i papperstidningen har intervjuat TB. (ej på nätet) Då var han rejält förbannad därför att han hade fått inbjudan till moderaterna i riksdagen som "ny medlem". En vecka senare är han åter förbannad: nu har Moderaterna i Solna hälsat honom välkommen som medlem. Jag kan berätta att Toralf Blomberg är förbannad. Mitt i eländet får man väl utgå från att det mer är medlemsregistersoppa än medvetet agerande från moderaternas sida.


Moderaterna har som bekant börjat sno socialdemokratisk retorik: Senast ordet "alla". Förra veckan sloganen "det ska ha löna sig att HA arbetat". Begreppet "rättvisa" och "full sysselsättning". Det må vara. Men att de i Solna börjar sno våra kandidater till fullmäktige är inte ok!!

Mer läsning:
- Alliansfritt

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så skrämmande att kulturministerns man står och hotar en programansvarig att denne ska få problem med sitt program...
Detta är ytterst allvarligt för vi har en pressfrihet/yttrandefrihet i vårt land och blir en från media hotad av en ur makteliten. detta borde slåss upp i all nyhetsmedia

Marie

Anonym sa...

Man tycker ju att Adelsson borde ha mer erfarenhet, än att försöka hota en TV-reporter till tystnad?? Vad hade han trott att det skulle få för effekt? Trist är det och man undrar hur kulturministern reagerar på sin mans uttalande?
/gt