måndag 8 februari 2010

Let´s go dirty: Liten djävul, Haiti-ansvar och Nordkorea som skrämmer

Reinfeldt leder en regering som har misslyckats med sitt viktigaste vallöfte, det om jobben som hela regeringen står och faller med. Utöver det har OECD berättat att Sverige kommit ur krisen sämre än andra länder. Reinfeldts skattesänkningar verkar ingen känna till. Debatten om sjukförsäkringen och kanske mycket bilden av cancersjuka som tvingas jobba fick 350.000 väljare att fly Reinfeldts allians.
Det gör att makten för Fredrik Reinfeldt är mycket hotad. Om man nu har det dystra läget några månader före ett val - vad gör man?

Ja, en utväg verkar alliansen har förberett sig på. Tillsammans med USA:s mästare i negativt kampanjande satte man sig med Timbro i Almedalen och lärde sig. Kan man inte vinna väljarnas stöd med sakfrågor, med lösningar på de stora politiska frågorna eller med visioner om framtiden som väljarna gillar, då är skrämseln den sista utvägen. Ingen vill säkert erkänna att man påverkas av det. Det gör man. Det är nog så man ska se dagens artikel i Aftonbladet. Inte undertecknad av några ledande företrädare. Nej, så kloka är de. Moderatledaren Reinfeldt, Anders Borg, Göran Hägglund eller Maud Olofsson eller till och med Jan Björklund ska hållas borta från det smutsiga.

Några ganska okända företrädare får ta det lortiga. Idag handlar det om en koppling som Svenska dagbladet har gjort länge: Mona Sahlin och "Kommunisten Ohly". Den här gången går man längre än vanligt, allt gissar jag, enligt smutsmästaren Karl Roves råd. Det är lite förvånande att moderater skriver under eftersom det egna partiet motverkade införandet av rösträtten i Sverige. De moderater som till sist under galgen fick medverka i besluten beskrev det verkligen inte som en seger. Jag tycker nu inte att det hör hemma i en valdebatt 2010. Problemet är att artikelförfattarna tycker att de svenska kommunisternas historia ska vara utgångspunkt för en modern tid.

Artikelns formuleringar är ingen tillfällighet. Sänder man ut lite skit skvätter det alltid något åt något håll. "Mycket tyder på att Vänsterpartiet har blivit mer extrema". Sverige skulle få Nordkoreas ekonomiska modell. Och läser man på en av undertecknarnas blogg - en "orädd och självständig" folkpartist, får man läsa att "nu handlar det om ett parti som under större delen av 1900-talet stått nära Sovjet, Östtyskland och Kina, för att bara nämna några."

Tidigare har två lågvattenmärken dykt upp: de moderata kvinnorna som ritade Sahlin som en liten djävul som omslag till en rapport om hennes "dödssynder". Det andra, svenskans ledarsida som i ett kort inlägg pekade ut de rödgröna som ansvariga för brister i krisinsatserna till Haiti.

Kära vänner i politiken: Jag förstår att ni söker er fram i paniken. Jag förstår att ni måste göra allt för att prata annat än jobb, utanförskap, sjukförsäkring och välfärdsfrågor. Det är tryggt att veta att det just är om detta väljarna vill ha besked. Ni kommer inte att lyckas med smutset.Fler som bloggar: Martin Moberg om att det här har funnits förr, Alliansfritt som egentligen skriver så kort som artikeln är värd, HBT-sossen som skriver mer om detta, Peter Högberg gör likadant, Peter Johansson som helt riktigt frågar sig om det är artikelns undertecknare som verkligen kommer att vara "banérförare" för alliansen...

'Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gladast vinner valet...