torsdag 11 februari 2010

Reaktioner på Hälsoval Stockholm

Idag kommer förstås reaktioner på en del ledarsidor om de rödgrönas Hälsoval Stockholm som presenterades i går. Jag bloggade om det här och ser att 23 inlägg finns till DN-artikeln. Svenska dagbladets ledarsida försvarar vårdproducenternas rätt att få etablera sig vart man vill, oavsett hur mycket eller litet vårdutbudet redan är i stadsdelen. Helt fräckt väljer SvD att först nämna "förort" när man beskriver dagens vårdval och friheten att etalera sig. Prolemet som Hälsoval Stockholm bland annat ska lösa är ju just att vården INTE etableras i "förorten" med dagens system. I stället har merparten av de nya vårdcentralerna tillkommit i redan ganska välförsörjda delar av regionen, som i innerstaden, Östermalm, Kista galleria osv.

Att politiken tar ansvar för vart vården etableras görs i alliansstyrda landsting som Skåne och Halland. När samma prioritering och behovsstyrning föreslås tillämpas i Stockholm blir det till "förbud av valfrihet". Där kanske SvD får en replik av låt oss säga moderaterna i Halland? Sanningen är att valfriheten att välja vårdcentral finns kvar i det rödgröna hälsovalet.

Läs mer:
- Svenska dagbladet, analys.
- Borgarnas trista reaktioner i DN
- Storstad om att vård inte är en vanlig vara.
- Katarina Nyberg Finn skriver om hälsovalet
- Roger Jönsson om att vården måste möta verkliga behov.
- Lars Björndahl menar att de rödgröna inte "skyr några medel". Säger han således om något som de egna moderaterna i Halland och Skåne tycker är naturligt...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Edvin Ala(m) sa...

Är Stadsdelen Rinkeby-Kista ett "välbärgat" område? Enligt din definition. Räcker med ett ja eller nej