lördag 20 februari 2010

Knuff och andra roliga "topplistor"

Denna lördagsmorgon vaknar jag upp till snöfall, iskalla vindbyar och rapporter om kaos i trafiken. Och till Tokmoderatens egen serie av bloggranking. Vi som har äran att få utvärderas av bloggosfärens sanningssägare nummer ett kan förstås känna stolthet. Lite som att vara utvald. Med dagens recension avslutas serien och ger följande topp-tio-lista:

1. Alliansfritt Sverige 15 poäng
2. Opassande 13 poäng
3. Westerholm 12 poäng
3. Politikerbloggen 12 poäng
5. Mary X Karamell 11 poäng
5. HAX 11 poäng
7. Kent Persson 10 poäng
7. Rick Falkvinge 10 poäng
9. Peter Andersson 8 poäng
9. SvD ledarblogg 8 poäng

Dagens sista utvärdering rör Kent Perssons blogg men ser att Fredrik har svårt att släppa min egen blogg som ständig referenspunkt. Den som läser analysen med ett leende på läpparna kanske lätt missar de inslag av allvar och, möjligen, förbättringstips som recensionen trots allt innehåller. Jag får säkert välmotiverade gliringar och en av de jag har funderat med över brukar ganska ofta nämnas i bloggosfären.
för trovärdighetens skull så är det klädsamt om man någon visar sig ha egna åsikter, egna funderingar och inte bara reflexmässigt skyndar till det egna partiets försvar.
Den där är svår och blir förstås särskilt tydlig i en upptrissad valdebatt. För mig är grundfrågan ändå hur man ser på politisk debatt och det fria ordet. Har man en syn att alla perspektiv är viktiga och ska tas på allvar? Eller går man efter en särskild kravlista för att just en blogg ska få en legitimitet, exempelvis genom att räkna "godkända angrepp" på det egna partiet under en viss period?

Min
gissning är att det mer handlar om jämförelsen mellan "urbloggarna" och "tyngre" politiska bloggar. Men också en aning av navelskåderi inom en ganska begränsad krets som känner till alla outtalade "regler" för att få acceptans hos tongivande bloggare som var med när Internet uppfanns.

Ser
man till de tusentals politiska bloggar som nu är flitiga skribenter gissar jag att väldigt få blir godkända om de mäts med samma måttstock. För min egen del är en centerpartist som försvarar (c), en moderat som försvarar (m), en piratpartist som försvar (Pp) och till och med en sosse som försvarar en sosse helt okey inslag i en politisk debatt. Ordet "försvara" i det här sammanhanget i betydelsen att både berätta om vad partiet själv vill och agitera utifrån hur man ser på motståndarens politik.

Detta och andra kloka saker i FAs analyser får jag fundera vidare över. FA skriver om debatten på nätet:
Det roligaste med Kents blogg är faktiskt de rallarsvingar som brukar delas ut i kommentatorsspåren. Det är där det brinner och det är där de upprörda känslorna tar överhanden. Inte för inte tycker jag att det är rätt skoj att Kent och Peter Andersson som de karbonkopior de är nu ligger och skjuter in sig på varandra
Roligt och roligt. Men ibland får jag en känsla av att min egen "uppfostran" i politiken inte har samma "status" i bloggosfären. Att kunna ta en hård politisk debatt i en sakfråga eller om värderingar och sen faktiskt kunna gå och ta en öl med den motståndare man har debatterat med. Respekt, kanske till och med personlig vänskap, samtidigt som man har en total förståelse för att man har olika politiska syn. Den respekten ser jag inte alltid i blogosfären. Tyvärr. Men kort så är Fredriks serie läsvärd. Och jag är förstås nöjd med en placering över Svenska dagbladets ledarblogg. :-)

Noterar också den mindre viktiga, men riktiga, Knufflistan för denna vecka. Martin Moberg kommer in på topp-50 vilket härmed gratuleras. Gissar att Krassman återkommer med en total redovisning av förändringarna. I toppen har jag två veckor i rad börjat sucka över "växlingen" mellan denna blogg och den trevliga dito Alliansfritt Sverige men har accepterat "nederlaget". Det uteblir dock denna vecka. Med en skillnad på 84 poäng...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Trevlig Helg Peter,

Och tack för att du tar dig tid att fortsätta följa mina små anekdoter om er andra! ;-)

Se det hela som små tips från den där coachen som står vid den högra sidlinjen och verkar vara en korsning mellan Peter Antoine, Liston Söderberg och Anna Odell. Det är i all välmening som jag vill ge er mina synpunkter, kanske inte sådär korrekt som man skulle kunna önska men ändå...

"Att kunna ta en hård politisk debatt i en sakfråga eller om värderingar och sen faktiskt kunna gå och ta en öl med den motståndare man har debatterat med. Respekt, kanske till och med personlig vänskap, samtidigt som man har en total förståelse för att man har olika politiska syn. Den respekten ser jag inte alltid i blogosfären".

Tänkvärda ord Peter, jag ölar mer än gärna med människor som jag hudflängt några timmar tidigare. Jag söker vänskap ty alla som engagerar sig för samhällets utveckling med olika ideologier i ryggraden förtjänar respekt. Det är motsatser och meningsskillnader som gör livet roligare. Hör av dig när du vill ta en kall pilsner med mig.

Krami(s)...

Peter Andersson sa...

Tack detsamma, även om det blir en insnöad helg. Ölen vid tillfälle, självklart.

Hälsningen återgäldas

/P

Anonym sa...

Peter, jag håller givetvis med dig. Det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Här har bloggosfären en möjlighet att faktiskt sätta en ton i den politiska debatten som blir så. Gärna hård debatt i sak, men den ska vara saklig. Personangrepp ska vi avstå.

Min bild är att vi är många som försöker leva upp till det. Ibland blir det så, ibland misslyckas vo. Då är det bra att påminna sig om detta...

ha en trevlig helg och blogga nu lagom mycket... :)

Tokmoderaten sa...

...och jag som byggt upp mitt bloggande på personangrepp!? Tårarna rinner längs med mina plommonkinder, jag skäms och ber om förlåtelse medan jag sjunker ner på mina knubbiga knän. Förlåt! Förlåt! Jag skall bli snäll, jag skall bli vänlig!

Om ni nu tror på det... ;-)

Mary sa...

Just det där att ta en debatt i skafårga och sen gå ut och ta en kopp kaffe och tala om trädgårdskötsel eller annat är min melodi och har alltid varit i mitt politiska arbete.

Jag anser att det är engagemanget som är viktigt. Sen kan man tycka olika. Någonstans möts man...

Peter Andersson sa...

@kent. Nu är det nog med bloggande för dagen. Linedance får gå före :-)

@fredrik: din korta lilla kommentar visar varför du är den magnifika bloggare och person du är...

@mary: håller väldigt mycket med...men är totalt "torsk" om samtalsämnet är trädgårdsskötsel. Däremot ser jag något av "gröna fingrar" i hemmet där mina blommor bara dör ibland... :-)

/p

Michael sa...

gillar dina ordval,, för att vara politiskt aktiv är du ialalfall någorlunda Jordnära, trots att du är stockholmare.

Tokmoderaten sa...

Michael,

Peter kommer från ärans och hjältarnas landskap - det fagra Södermanland. Att påstå att han är stockholmare är nog närmast att betrakta som en mild förolämpning mot oss sörmländare. Ingen stockholmare skulle någonsin komma på idéen att gå ut öppet och berätta att man håller på med line-dance.

Så det så!

Tokmoderaten sa...

Klockan 13:45 skrevs det på denna blogg följande mening: "Nu är det nog med bloggande för dagen. Linedance får gå före :-)".

Klockan 20:12, medan Alcazar börjar spela så kan man konstatera att sossar inte är att lita på! I väg å dansa med dig Peter, nu!

Razmatazuz sa...

Ha ha ha, Linedance till trots anser jag att detta är en av de bättre bloggarna i bloggosfären och håller helt med dig.

Min erfarenhet säger dock att det allt som oftast är de anonyma kommentarerna som innehåller personangrepp och annat trams. De flesta som innehar en egen blogg eller väljer att uppge sin identitet på annat sätt brukar hålla en saklig, och relativt hög nivå i debatten. Jag tycker gott att ölen/xiderna/vinglaset kan kombineras med politiska diskussioner också :)
Det är ju lite av tjusningen att leva i ett någorlunda fritt, öppet och demokratiskt samhälle - att man FÅR tycka olika och ändå kan man vara nog så goda vänner utan rädsla för att ens vän skall ange en till någon hemlig polis som lönnmördar!