torsdag 25 februari 2010

Företagande, hemmatjänster och nyhetsförmedling

[uppdaterad] Kvällens nyhetsinslag ger möjligen anledning till ett inlägg om de hushållsnära tjänsterna. Jag bloggade om frågan med en del länkar tidigare i dag. Det blir ett till efter att de regionala stockholmsnyheterna kört ett inslag om "splittingen inom S" i frågan. Om den beskrivningen just nu vore det kanske dumt att invända. Men man borde ändå berätta att det inte är exakt nuvarande system som diskuteras. Det som Mikael Damberg tog upp tidigare i veckan handlade om ett förändrat system, mer "välfärdsfokus" mot barnfamiljer. Det borde ABC kunnat lägga till.

invändning också mot Rapports sändning. Men inte mot redaktionen utan mot "intervjuoffret" Fredrik Reinfeldt. Han gör mig förbryllad i bland. Idag utstrålande moderatledaren riktig kampvilja i ögonen. Huvudbudskapet handlade inte om att livspussel ska gå ihop för barnfamiljer eller för andra som har råd betalar för tjänster i hemmet. Det handlade om att stimulera företagande.

Vi
är många som vill det där. Nya jobb kräver nya företag. Det finns mycket stor anledning för (S) att efter kongressens positiva syn på företagandet fortsätta att utveckla det. Men jag blir alltid förbryllad när det sätts som huvudfokus när det handlar om hantering av skattepengar. Vi ska således krympa de intäkter vi behöver för att betala välfärden där huvudskälet är en "stimulans av företagande". Jag förstår att företagarföreningar inte har invändningar. Där ligger ju en ganska stor potential för nya medlemmar. Men redan verksamma företagare eller företagare som startar en rörelse utanför områden där staten gärna lägger pengar borde reagera. Och möjligen gäller det också för den som tycker att andra brister i välfärdens Sverige borde komma före satsningar på "hemhjälp".

- Fler nya: Ett hjärta rött, Daniel Mathiesen
Uppdatering: Under kvällsnyheterna har också frågan kommenterats av Mona Sahlin

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Patrick sa...

Säger sig själv att om man vill komma ifrån svartjobb och skapa jobb över huvud taget i det här landet på privattjänstområdet så kan inte en tjänst kosta 350-450 kr/h där cirka 75 % går till staten när folk har en hundralapp ut efter skatt. Man måste alltså själv jobba ungefär en timme för att betala tjänsteleverantören och två timmar för att betala det staten ska ha. Rimligt? ROT och HUS avdragen ger mer än vad de kostar, och det är därför det är sprickor i fasaden.