lördag 6 februari 2010

Kan man njuta i semesterparadiset Burma?

Ser först på Twitter att Niklas Svensson har lästips till Expressen. Politiskt anställda hos Carl Bildt har tydligen semestrat i Burma. Bloggar reagerar på det, bland annat "Världens blogg". Man får hoppas att de semesterfirande inte har bott på anläggningar som byggs med hjälp av tvångsarbete, där regeringens rapport om MR-läget bland annat omnämner barn som arbetskraft. Carl Bildt själv har varit ganska tydlig i svaren i riksdagen att regeringen vill bidra till att öka trycket mot den Burmesiska diktaturregimen.
Sverige verkar aktivt inom EU för att stärka det internationella trycket mot Burmajuntan. Vi har medverkat till att EU nu skärper sanktionerna mot personer med anknytning till regimen samt mot deras exportinkomster. 
Hittade en i och för sig äldre artikel om turism och Burma från Rättviseakademin.(2003) Med reservation för att något kan ha ändrats (vilket jag inte tror med tanke på läget) klistrar jag in detta citat:
Det kanske bästa exemplet på det problematiska med att turista i länder med diktatoriskt styre är Burma/Myanmar. Burmas SLORC-regim är en av de mest brutala diktaturerna i världen. 1996 proklamerade regeringen ett "Visit Myanmat Year". Man ville locka turister, och därmed pengar, till landet. För att förbereda landet för turism använde man sig av tusentals slavarbetare som bland annat byggde vägar och flygplatser.

Tusentals männsikor blev därtill tvångsförflyttade när regeringen beslutade sig för att "rensa upp" i historiska stadsdelar som ansågs vara av intresse för turisterna. Dessutom är det så att alla de pengar turisterna spenderar i landet går direkt till att stödja regimen, eftersom SLORC-diktaturen kontrollerar ekonomin. På grund av detta har oppositionsrörelsen i landet bett utländska turister att inte besöka Burma.
Jag tror inte ett ögonblick på att den svenska regeringen eller dess politiskt anställda på något sätt hyllar den burmesiska diktaturen. Tvärtom. Däremot kan signalerna vara betydelsefulla. Med vilken kraft kan Sverige tillsammans med andra agera för demokrati i Burma om semestrande i landet uppfattas som en indirekt acceptans av regimen? Att dessutom Carl Bildt tar på sig ansvaret för medarbetarnas semestrande bör vägas in för den som försöker bedöma klokskapet i trippen till diktaturen.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,