måndag 15 februari 2010

Glöm inte sovsäcken till den hemlöse i morgon, käre riksdagsledamot


Nu är det bråttom. I morgon går tidsfristen ut.
VINTERN ÄR KALL FÖR VÅRA HEMLÖSA OCH DÄRFÖR KOMMER KYRKAN ST: KLARA ATT FRÅN OCH MED DEN 1 FEBRUARI HA ÖPPET KYRKORUM VARJE NATT SÅ ATT HEMLÖSA KAN ÖVERNATTA DÄR I VÄRMEN.   DE BEHÖVER SOVSÄCKAR OCH LIGGUNDERLAG.   SKÄNK DÄRFÖR SOVSÄCKAR OCH LIGGUNDERLAG SOM DU HAR HEMMA
Riksdagens Kristna grupp under ledning av Annelie Enochsson arbetar med välgörande ändamål i riksdagshuset. Omtänksamt och säkert i all välmening.  När ledamöterna får skänka sina gamla sovsäckar och liggunderlag kan de göra SKILLNAD för de hemlösa.

Som riksdagsledamot kan du, ja kanske till och med bör du, förändra världen. I stort och smått. För oss alla. Och för enskilda. Du skulle kunna lagstifta om bostad för alla. Du skulle kunna stärka kommunernas skyldigheter när det gäller hemlöshet. Kanske skulle du kunna lagstifta om mer samlade insatser från psykiatri och socialtjänst,  kanske till och med tillsammans med bostadsföretag. Det finns säkert mycket mer du kunde göra. För verkliga förändringar.

"Land ska med lag byggas", heter det.

Men
okey. Ibland tar politiska beslut lång tid att få genomförda, därute i verkligheten. Så en begagnad sovsäck eller ett liggunderlag från din skidsemester till den hemlöse kanske löser något akut problem. Kyla, till exempel. Men låt för allt inte din gåva försumma nästa steg: att med politiken som verktyg faktiskt göra något åt hemlösheten på allvar. Inte bara med sovsäckar och liggunderlag.

Hela "grejen" ger mig ändå en bismak som inte riktigt passar smaklökarna...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

mahamed ali abdi sa...

Det finns två sidor av myntet.

Jag tycker inte att vi bör klandra dessa riksdagsmänniskor. Utan istället säga: Här har ni beviset för att något måste göra.


De själva erkänner ju att det är ett systemfel. Därefter kanske de kan med rätt övergygelse kan gå med på att lagstifta.

Men hånar vi dom för deras insats. Då kommer det inte bli någon framgång i att övertyga dessa människor om att hjälpa till med lagstiftning.

Socialismen står inte så långt från kristendomen. "Vad tror ni jesus hade gjort i era kläder?" Kan vara ett nog så tungt argument för att vinna över KD i denna fråga.

Björn Fridén sa...

Men shit, läser jag Peter Andersson eller läser jag Badlands? Svårt att avgöra.

Rolf Nilsson sa...

Nu har det uppstått ett meningsutbyte mellan tidningen Metro och hemlöshetsorganet Faktum i Göteborg. Det tycks handla om journalisters trovärdighet. Vågmästarna i sammanhanget är åtta döda hemlösa. ”Har de dött av kyla eller andra sviter av sitt tillstånd?” Kommun och hjälporganisationer ställer indignerat upp vid Faktums sida. ”Ett oerhört misstag har begåtts!” Medan ordstriden pågår får de hemlösa vänta i trappan. De har inte så mycket med frågan att göra. De fortsätter dö hemlösa oavsett utgången av detta tjafsande. Att de hjälpande organen i Göteborg blir så oerhört upprörda och visar prov på en makalös förmåga till samordning handlar bara om att försvara sin egen trovärdighet.
Den konsten känner vi i föreningen Stockholms hemlösa igen från de flesta aktörer inom hemlöshetsindustrin. Situation Stockholm är en annan glidare. Det tycks som att denna strategi, den att avleda, är prioritet.
Kan det bli på något annat sätt när avlönade människor talar i andras sak? Problemet med hemlöshet beror kanske till stor del på att hemlösa medborgare i ”demokratisk anda” inte får tala i egen sak, utan den förs fram av människor som förtjänar sina pengar på att vi har just hemlösa.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa