tisdag 9 februari 2010

Reinfeldt utmanar historien för valseger

Statskunskapsprofessor Leif Lewin andas viss skepsis till haglet av opinionsmätningar. DN:s analys är trots allt något för alla rödgröna att läsa, om inte för fakta så för energipåfyllnad inför valarbetet. Enligt artikeln krävs ett mirakel av historiska mått om alliansregeringen ska klara av att bli omvalda.

Det finns inte en enda liten ynka röst för något parti före valdagen. Det är viktigt att komma ihåg när man läser mätningar och bedömer det politiska läget. Sen är vare sig artikelns text eller de senaste mätningarna något som ger mig någon självsäkerhet. Väljarna i Sverige blir allt mer rörliga, byter parti, splittrar rösterna och bestämmer sig senare. I artikeln noterar man också vi befinner oss i en av de mest svängiga mandatperioderna.

Det är politiken som gör att jag känns förhoppningar om valframgångar som rimliga. Och till det kopplat en ännu levande tro på att medier kommer att göra sitt jobb. Inte bara granska de rödgröna och (S) utan också ge väljarna ett underlag om hur "makten" - alliansen - har skött sig. Dagens Nyheter började med jobbpolitiken: ett område som misslyckats. Rimligen kommer mer om det eftersom hela Reinfeldts mandat bygger på "jobbpolitiken".

Sjukförsäkringen är en annan fråga som kan avgöra. Där tror jag att det visst handlar om regler, cancersjuka och ersättningsnivåer. Men för väljarna är det nog minst lika mycket värderingar i den frågan: man vill inte se de slag mot de svagaste i vårt land som frågan ger bilden av. Idag kom också S-buzz med intressanta siffror: Just sjukförsäkringsfrågan har varit oerhört het i bloggosfärden.

Listan
efter på frågor innehåller både mycket starka rödgröna och en del "andra" frågor. Hela välfärdsområdet och miljöfrågorna ägs av de rödgröna. Möjligtvis kan (fp) nämnas som "skolstarka". Men mycket kan hända och annat kan bli valrörelsens mediala "grej": Afghanistan, kulturfrågor, jämställdhet, migrationsfrågor, regeringsfrågan, hotet om Sd...

Vallokalerna stänger på kvällen den 19 september i höst...det är inte alls långt dit.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,