onsdag 24 februari 2010

Moderaternas tystnad om partibidragen förklaras av....?

"Vilka är det som ger bidrag till moderaterna. Vad är det man vill dölja"?  Två intressanta och viktiga frågor som Ibrahim Baylan ställde i gårdagens Aktuellt som tog upp frågan om bidrag till partier. I ett tidigare inlägg om det här gick jag tillbaks några år. Det fanns förr (då talar vi 70-talet) en öppenhet, till och med när enskilda storföretag bidrog direkt till moderaterna. Kanske mest kuriosa nu. Men Expressens/DI:s undersökning från 2006 som S-buzz tipsar om påminner om att "bidragandet" inte är historia. Ur mitt inlägg: "Siffrorna beskriver "några exempel på hur mycket arbetsgivarna betalade förra valet (dvs 1973 !) till moderaterna..."

ASEA 420 000 kr
Atlas Copco 180 000 kr
Bofors 150 000 kr
LM Eriksson 400 000 kr
SAAB 300 000 kr
SKF 190 000 kr

Aktuellts
granskning är välkommen eftersom liknande redovisning inte görs av moderaterna idag. Frågan är till och med så känslig så att partiet avböjer att vara med i Aktuelltinslaget. Varför?

I det citerade inlägget hade jag med några ord om en rapport kring partibidragen. Det var då det. Läget beskrevs av Sandro Wennberg i en rapport . Några av slutsatserna:
  • M hade 2006 större intäkter per mandat än något annat parti
  • De borgerliga hade större utgifter per mandat än de rödgröna
  • M samlade in åtta gånger mer än övriga partier tillsammans
  • M får mer pengar från hemliga donatorer än vad S får från fackföreningsarörelsen
  • Insamlingsklubbar ökade insamling i M med 350 procent på ett år
  • Osaklig M-argumentation om att S gynnas av partistöd
  • Fackföreningsrörelsens stöd till S minskar
  • C gick med 68 miljoner kronor i underskott
  • De borgerliga hade 60 % högre utgifter än de rödgröna för mediaannonsering
  • M och KD mest centraliserade – ekonomiskt sett
Det finns mer att säga om detta. Frågan är hur mycket?

Om detta skriver också Alexandra Einerstam ett inlägg.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det där är riktigt talande tycker jag och det finns nog FÖR mycket att säga om detta, men tråkigt är det.

Nu tar jag mig friheten att gå lite från ämnet. Jag hamnade i ett sällskap äldre damer i helgen där politik kom upp. Då klagade man på att Mona "bara pratar om hur dåliga de andra är, men inte något om vad hon vill göra själv istället!". Kanske något att ta på allvar, att människor kan uppfatta att det bara pratas om "hur dålig motståndaren är" (även om de verkar tycka det också).(De här har ni säkert också hört förr), men kanske man måste vara ÄNNU TYDLIGARE med hur de rödgröna vill regera i höst så fort man får chansen i medierna?? Det är annars lätt att bli hemmablind och tro att budskapet går fram. /gt

Nemokrati sa...

Glädjande att di.se nu skriver om något som man på bloggen tog upp redan för längesen - se bl a bloggposten Demokratiutredningen och partifinansiering i omutliga Sverige. http://komigenuva.wordpress.com/2009/08/07/demokratiutredningen-och-partifinansiering-i-omutliga-sverige/
Intressant vore om de också mer systematiskt granskade eventuell parallellitet mellan lagstiftning och annonsering i Medborgaren under innevarande mandatperiod. Vore bra också om de angav källa ifall de hämtar info från bloggar -för det känns nästan som de gjort det från nämnda bloggpost i den här artikeln - som dock saknar kommentarsfunktion, därför kan man inte framför synpunkten där.