lördag 6 februari 2010

Blev det bättre i Sverige med en borgerlig regering?

Det finns viktiga och mindre viktiga saker inför ett val. Svenska väljares viktigaste fråga inför sitt partival kommer att vara om det blev bättre i Sverige när Reinfeldts allians fick makten? Det handlar om de stora perspektiven som de växande klyftorna och ett Sverige där ordet "tillsammans" inte längre hyllas av de som har makten. Det kokar förstås ner till konkret politik. Jobben som nummer ett där resultatet av Reinfeldts politik är tvärt emot vallöftet. Något som alltid straffar sig på valdagen. Dagens rapport från OECD att Sverige klarat krisen sämre än andra länder kommer säkert att bli het ända fram till valdagen.

Ju närmare valdagen desto fler kommer att berätta om resultatet. DN försökte med en artikel att visa hur jobbpolitiken har misslyckats. Och fler tar upp den tråden. Jag ser en intressant sak på L-O Petterssons blogg. Lars-Olof Pettersson berättar om en rapport från Institutet för Näringslivsutveckling. Under rubriken "Håller regeringens jobbstrategi" har Magnus Henrekson gått igenom resultatet. Hans slutsatser är verkligen inte till regeringens fördel.

Skatten på arbete har sänkts med totalt närmare 100 miljarder under mandatperioden. Ökningen i sysselsättningen var blygsam även innan den globala krisens effekter började slå mot sysselsättningen.
Enligt rapporten är det främst friskare äldre och studenter som har arbetare mer.
Enligt Arbetsmarknadsdepartementets definition var antalet personer i utanförskap 1 562 500 i juli 2009, vilket var exakt samma nivå som vid ingången av 2006 och drygt 50 000 fler än vid valet 2006.
Trovärdigheten i regerandet och i att sköta ekonomin är också central. De 100 miljarder som skattesänkningarna har kostat illustrerar väl hur alliansens ideologiska blindhet är ett direkt hot mot sunda statsfinanser. Man gör helt enkelt vad som helst oavsett kostnader när det gäller skattesänkningar och man gör det utan att ta hänsyn till Reinfeldts tidigare insikter: "Varje krona i sänkt skatt har en baksida" som kopplats till välfärden. Mindre till välfärden om det kommer in mindre pengar i skatter.

När de stora, viktiga frågorna inte känns attraktiva att prata om tar annat över. Thomas Gür tar upp frågan om borgarna ska ha en valallians. Som jag bloggat om tidigare finns redan registreringen gjord hos valmyndigheten av "Allians för Svergie" som parti. Det där är nog minde viktigt att prata om.

Idag
talar Reinfeldt för moderata valarbetare. Jag ser främst fram emot att han klarar ut veckans virrvarr. Först lovade han "högre löner" till välfärdsarbetande (kvinnor) genom sänkta skatter. Några dagar senare hade detta ersatts med att sänkt skatt för pensionärer var viktigast. Hela den så kallade "arbetslinjen" hade i ett nafs skrotats, något som också moderata bloggare önskade mer information om. I takt med att valdagen närmar sig övergår alliansen till något annat: varje parti ska profilera sig / lova så mycket som möjligt. För Centerns del handlar det om att överleva och kostnadskrävande reformförslag börjar dugga tätt samtidigt som finansieringen inte redovisas. Det känns som hela alternativet borgerlig "Allians för Sverige" spricker sönder alltmer...

Fler som bloggar om liknande
:
- Roger Jönsson har också läst om OECD-rapporten: "Sverige klarade krisen sämst"
- Martin Moberg om krisen för Centern
- Krassman om Centerförslag....
 -Alliansfritt Sverige om förslag inom alliansen om lönesänkningar...

'Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha , så löftena inför det nya valet har börjat nu igen.Ja ja samma visa som de andra åren.Lögn och bedrägeri stavades det till.

Pelle

magnusgardet sa...

Ja jag och min sambo har fått det bättre ca25000 kr netto inkl a-kasse höjningen tack vare jobbskatteavdraget.Det är väldigt konstigt att i sossarnas sverige är vi hög inkomsttagare och räknas med en inkomst på22500 resp 19500/månad till de rikaste i sverige.Men sen får man höra att medelinkomsten i sverige är 28000kr/månad hoppas att jag kan få en förklaring på detta Magnusgardet

Youbi sa...

Magnus, sen när har en sosse sagt att ni räknas som höginkomsttagare????

Sen när har en sosse sagt något om att just DU som tjänar exakt 22500/19500 ska få högre skatt?

Vad var poängen med ditt inlägg??? Blir trött på sådana ignoranta inlägg både i verkliga livet och på nätet.

(S) budgetmotion sa att jobbskatteavdraget ska progressivt minskas för de som tjänar över 45 000. Fastighetskatten ska införas för de som har villor med ett marknadsvärde på runt 6 miljoner (taxeringsvärde 4 miljoner). Känner du dig träffad? Om så, ja, tyvärr, du har råd att betala mer skatt. Om inte, grattis.

Lars Granlöf sa...

Hej Peter!
Att analysera vad som hänt är viktigt för att både ge möjlighet till ett maktiskift, men också av demokratiska skäl för att alla väljare faktiskt skall kunna få chansen att se vilka konsekvenser en politik får.
Dock så tror jag att det också är viktigt att analysera varför alliansen tappat så mycket väljarstöd, och de tror jag beror på att många uppfattar det som om medmänsklighet är lågt prioriterat nu.
Så här har sossarna världens chans att profilera sig som ett parti som bryr sig. Vilket också är pariets grundidelogiska tanke. Socialdemokraterna måste få fram i valet att med vår politik så går medmänsklighet förre makt och pengar. Men även regler. Ifall någon faller mellans stolarna, pågrund av att någon regel får orimliga konsekvenser så borde en medmänsklighetsklasul finnas som går att använda för att hjälpa dessa människor. Skall vi vara självkritiska inom socialdemokratin så finns det många sossar som försvarar regler och institutioner även då de gör fel. Vilket har gjort att sossarna framstått som en betongparti, utan flexibilitet. Med införandet av en medmänsklghetskalsul så skulle ju det problemet försvinna.
Kämpa på Peter, håller tummarna för dig

MVH/ Lars Granlöf