torsdag 11 februari 2010

Sprutbyte före valet?

dagens Brännpunkt skriver Gustav Andersson (c) och Pia Lidwall (kd) om moderaternas isolering i frågan om sprutbyte. På samma sida har också beroendeläkaren Martin Kåberg skrivit med funderingar om varför (m) inte har tagit till sig den forskning som finns.

Som jag nämnde i tisdagens frågestund i landstinget växer högen ständigt av myndigheter, forskare och politiskt ansvarig som ser sprutbyte som en viktig del i en helhet när det gäller att stoppa smittspridning och när samhället riggar vård, behandling och social omsorg som tar sikte på att missbrukare ska komma ur sitt missbruk. Senast i raden att ansluta sig till ett ja, är folkpartiets Birgitta Rydberg som också är ansvarig för frågan i landstinget. Men, ska tilläggas, också genom ett tidigare rabiat motstånd ansvarig för att frågan inte kommit längre än den har gjort. I ljuset av moderaternas fortsatta nej kan man förstås se var det största motståndet verkligen ligger.

Att
landstingsrådet Rydberg uppträdde helt ovärdigt sin position genom angrepp på undertecknad efter debattens slut i tisdags får jag leva med. Rydbergs tes var att den socialdemokratiska ledamoten Andersson bara såg sprutan och inget annat. Den som läser protokollet framöver kan avläsa en mer nyanserad framställning än Rydberg antydde i sitt (obegripliga påhopp när debatten med påföljande frågare hade börjat)

Mer glädjande och viktigare än Rydbergs surhet mot undertecknad är att Birgitta Sevefjord (v) som hade en snarlik fråga efter min, fick ett mer positivt svar. I mars ska den utredning som tar upp frågan om sprutbyte inom ramen för det "breda" missbruksarbetet behandlas av hälso- och sjukvårdsnämnden. Som det ser ut kan Filippa Reinfeldt redan nu börjar formulera sin reservation mot ett beslut att införa ett sprutbytesprogram i Stockholms län.

Fler som bloggat: Johanna Graf och Anna Vikström skriver om detta..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,