fredag 12 februari 2010

Höjda skatter bör ge höjda löner?

Ser att Svenska dagbladet ger sig in i avtalsrörelsen och tycker till. En slutsats av tidningens resonemang är att om de borgerliga har rätt så borde fackföreningsrörelsen nu kräva rejäla lönelyft. SvD och allianspartierna talar om ett mörkt skattehöjningshot som hänger över Sverige om de rödgröna vinner valet. Den logik tidningen har är att förändringar i skatteuttag ska ha en direkt påverkan på avtalsrörelsen.

Förhandlingsdelegationer som tar till sig av SvD:s logik har alltså stor anledning att räkna om sina bud. De höjda skatter som sägs hota måste täckas in. Dessutom: i gårdagens nyheter lät det på Anders Borg som om de sänkta skatter som Reinfeldt har lovat till "kanske nästa år..." kommer senare än så. En för löntagarna "försvunnen" reallöneökning som förstås enligt logiken måste täckas in i löneförhandlingarna.

Jag
har i och för sig under de förhandlarår jag har bakom mig, inte erfarenhet att arbetsgivaren är särskilt villig att väga in några större omvärldsförändringar i löneutrymmet. Och i SvD:s världsbild är det just sänkta skatter som ska tas hänsyn till, inte höjda avgifter till a-kassan eller sämre villkor i sjukförsäkringen.

I dagens tidning ses också lönekrav från LO-facken som att man "utnyttjar avtalsrörelsen som ett tillfälle att driva valrörelse åt Socialdemokraterna". Det där sista är i sig en självklarhet och inget hemligt. Men att en av de ledande tidningarna i landet inte har förmågan att skilja på två uppgifter är lite tråkigt. Löneförhandlingar är ju ett tillfälle då arbetsgivare och arbetstagare prövar fördelningen av ett produktionsresultat. Att löntagarna skulle subventionera - låt mer av det samlade produktionsresultatet (i sina krav) vara kvar hos motparten är kanske lite märkligt. Och vänder man på steken kommer morgonens SvD-ledare att låta tvärt om, så att säga.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Michael sa...

Prova lägg undan fallskärmarna miljardbonusarna och sluta tömma statskassan i fickan hela tiden istället.

Robba folket kan man Ala bengt dennis wallenberg och Carlbildt style

Anonym sa...

Nej, det är ingen hemlighet att S och LO går hand i hand. Men det är märkligt att LO:s ordförande väljer att sätta S-politik före sina egna medlemmars intresse genom att kritisera jobbskatteavdraget.

Rally sa...

”Försvara inte jobbskatte-avdraget, det är bara ett enda stort kreditkort utan täckning.”

Lars-Håkan Halldin (c), riksdagskandidat från Jönköping