söndag 7 februari 2010

Att spela på egoismen är Reinfeldts största misstag

Av mig ännu okommenterat har varit Reinfeldts utspel under helgens moderata valupptakt. I opinionsmätningarna har Reinfeldt sett att kvinnor måste vinnas om makten ska kunna behållas. Därför ska nu kvinnor få partiets uppmärksamhet. I hela den taktiska manövern sticker Reinfeldt hål på sin allianskollega Hägglunds argument.

"Föregångslandet Sverige", ska det heta, men få moderater vet vad begreppet står för. Och i Reinfeldts desperation över läget inför valet händer allt så snabbt att mycket få hänger med. Förra veckan skrev Reinfeldt att kvinnor skulle vinnas med "högre lön" som då likställdes med "sänkta skatter". Några dagar senare hade pensionärernas skattesänkningar kommit före i reformkön. Arbetslinjen övergavs och internt önskade man besked vad som gällde. Gårdagens tal ökar på förvirringen ännu mer, när Reinfeldt har återgått till förra veckans retoriska linje. Reinfeldts huvudspår om "bättre för de med låga inkomster" avrättas tämligen enkelt av de fakta som Maria på bloggen Storstad redovisar.
"..klyftorna ökar efter 2006, och att de nedersta 25 procenten blir realt sett fattigare mellan 2006 och 2008 (de översta 10 procenten tappar visserligen mellan 2007 och 2008, vilket torde ha att göra med minskade kapitalvinster, men ligger fortfarande högre 2008 än 2006, vilket inte gäller för de nedersta 25 procenten)."
Oavsett Reinfeldts olika och omväxlande utspel kvarstår fakta om den avgörande frågan: Alliansens misslyckande med jobbpolitiken, där löften om fler jobb och minskat utanförskap blev motsatsen. Reinlfedt har noll belägg för att fler jobb skapas med de sänkta skatter han utlovar och till och med Svenska dagbladet är idag kritisk till den totala frånvaron av näringspolitik hos Reinfeldt. Jytte Guteland skriver på Newsmill om Reinfeldts tendens att skylla ifrån sig. Det skapar noll tilltro till regeringsdugligheten. Jag håller med. Men det stora misstaget han gör är att i alla lägen försöka använda egoismen och egennyttan som lockbete för att få väljare. Den som gör så med svenska väljare som har ett jämlikhets- och rättvisepatos i hjärtat må så göra men lär bittert ånga sig på valdagen.

Fler som bloggar:
- Alexandra Einerstam slår hål på Reinfedlts argument
- Monica Green påminner om OECD-rapporten om det sämre svenska resultatet av krishantering
- Fredrik Olovsson bloggar om detta och fler Reinfeldt-fel...
- Peter Högberg om (m):s totala fokus på sänkta skatter...
- Roger Jönsson ställer den obesvarade nyckelfrågan invävt i sitt inlägg: "Hur skapar Reinfeldts politik fler jobb"?

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter!
Du har helt rätt i det du skriver. Fredrik Reinfeldt är så rädd nu att förlora valet att han tar till alla knep han kan. Inte tror jag att svenska kvinnor är så dumma att de går på hans svammel. Han ändrar sig ju hela tiden. Var tog pensionärernas skattesänkningar vägen? Han påstår att vi har fått två skattesänkningar, undrar vilka som har fått dem. Inte vi iallafall, däremot har vi fått sänkning av vår pension. Jag har en dotter som är sjuksköterska och hon är inte alls imponerad av hans budskap om skattesänkning för dem inom sjukvården. Maten, hyran, sjukvårdsavgiften mm har höjts mer än vad skatten har sänkts.
Lycka till i valet som jag verkligen hoppas att vi S vinner!

S-hälsningar
Inger Wadeborn, Handen

Anonym sa...

Storschvammlaren Reinfeldt har nog en desperat förhoppning att kvinnor i vården är lika scvhammliga som honom själv så att de lägger en röst på "scvhammliansen".
/gt