fredag 19 februari 2010

Centern stoppar kärnkraft med skadeståndshot- Energiöverenskommelsen i papperskorgen?

 

[uppdaterad]I partiledardebatten i Agenda nyligen berättade Maud Olofsson att de borgerliga riksdagsledamöter som inte ställer upp på utbyggnaden av ny kärnkraft skulle "hanteras". Ser idag att den "hanteringen" inte verkar vara slutförd. Minnet kommer tillbaks om gångna tiders samarbete med centerpartisterna då partiet gick under parollerna "vad ska väck - Barsebäck".

Måhända är det en god egenskap att kunna ändra sig. Men alla har inte gjort det. Frågan är om en borgerlig regering alls blir av med denna ständiga haverifråga? Så var budskapet när centern lämnade det blocköverskridande samarbete och senare träffade en så kallad energiöverenskommelse med allianspartierna.  

Man funderar över den där kritiken som Reinfeldt har fört fram om "fusköverenskommelser" och annat om de rödgröna. Att de konkreta beskeden inte har kommit. Som bekant gäller detsamma för de borgerliga partierna. Med Maud Olofssons svårigheter att "hantera" de fyra avhopparna funderar jag över vad den alliansgrupp som nu jobbar med energipolitiken för nästa mandatperiod kommer att lansera för spännande förslag? Räknar man måhända med centerpartiet i regeringen också efter valet? 

Centerns
Magnus Svensson har en lösning. Eller bedömer snarare ett regeringsförslag som nu skickats i en lagrådsremiss. Genom att dra upp skadestånden för företagen bedömer MS helt enkelt att det inte blir fler kärnkraftverk i Sverige. En medveten strategi inom centern, Maud och Andreas? Eller ett miljödepartement som "busar" och därmed drar ner hela alliansens energipolitik i gruset? Bara Maud vet svaret.  

För den generation som ska leva med en framtida energipolitik verkar inte kärnkraft vara något alternativ. Läser i Handelskammartidningen om de gymnasieungdomar som arbetade fram förslag inför Köpenhamnsmötet. "Fasa ut" och "ersätt till 2010 med förnybart" är de europeiska ungas syn på saken.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

För den generation som ska leva med en framtida energipolitik verkar inte kärnkraft vara något alternativ. Läser i Handelskammartidningen om de gymnasieungdoma...

Vänta lite nu här... du hittar en liten notis i en obskyr tidning, en notis som inte berättar ett dugg om den bakomliggande historien, som inte kan verifieras och som egentligen har mindre reel faktatyngd än en Se & Hör-artikel... och från det så drar du slutsatsen att Europas ungdomar inte vill ha kärnkraft?!

Tja vi ser ju alla det vi vill se. Får det lov att vara lite mer körsbär? :D