tisdag 16 februari 2010

En DN-ledare som påminner om en bok Reinfeldt skrev

"En bok som alla citerade men ingen hade läst". Det var motivet för Alliansfritt Sverige när man så hedervärt hjälpte till att ge spridning av Reinfeldts ungdomsböcker. Idag funderar jag över om moderatledaren i smyg praktiserar på DN:s ledarredaktion. I en "analys" av varför kvinnor så ofta har vänt den svenska högern ryggen och i stället röstat (S), låter DN-ledaren verkligen som ett eko av Reinfeldts författartid.
Vi har lärt oss att applådera höjda bostadsbidrag, höjt barnbidrag, höjd a-kassa, längre föräldraförsäkring och ”gratis” sjukvård, för att nu nämna några av de löften som brukar regna över väljarna ju närmare valdagen kommer. Det är någonting vi som väljare ”får” av politikerna, nästan som en gåva.
Alliansregeringen har visat att det inte finns någon automatik mellan skatteuttag och kvalitet inom offentlig sektor. Självständighet för kvinnor är inte att ersätta ett beroende av en man med ett beroende av staten. Det är på den planhalvan den politiska striden om kvinnors röster borde stå.
Om DN tänker på äldreomsorgen vet jag inte. Om DN tänker på färre behöriga till gymnasiet vet jag inte. Om DN har i minnet de växande köerna till förskolan i Huddinge före en kraftig utbyggnad vet jag inte heller. Kanske tidningen inte heller tänker på gruppstorlekar i fritids. Man tänker i alla fall inte på brister i snöskottningen. Och helt klart är att Dagens nyheter inte har sjukvårdsköerna i tankarna, inte heller nedläggningen av en fritidsgård i Vårby. Inte heller sjukförsäkringen där sjuka nu ska ses som friska. Inte heller a-kassan där många upplever de sämre villkoren som ekonomisk katastrof för hushållen.

DN-ledaren missade att Schlingmann i Agenda inte alls bara pratade sänkta skatter. Utöver det gav han intryck av att vilja erbjuda svenska familjer förskola på "obekväma tider" som helger. Det där kan tyckas vara en liten sak men det för tillbaks till det som oroar. "JA till de sänkta skatterna, men fortsatt JA till de reformer som kan ge röster". Vi får väl se den 15 april hur löftet ser ut när det gäller kommunernas ekonomi. Jag gissar att den vårbudgeten präglas mer av valkampanj än av DN:s resonemang.

Det är inte alls konstigt att kvinnor röstar (S) och rödgrönt. Det som möjligen är märkligt är att fler män inte gör detsamma. Ännu.Även kommenterat av Roger Jönsson och Viktor Tullgren,
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Johan Ulvenlöv sa...

Undrar om SvD skickar faktura till regeringen för alla flygblad de bladar in på ledarplats

Anonym sa...

Är det inte hellre så att högern lärt sig hånfullt applådera åt en sjukförsäkringslag där man driver människor till självmord. Applådera till en förstörd a-kassa
Applådera till sänkta skatter som de sämst ställda i samhället får betala.
o.s.v
Attityden hos högern är tydlig.
håna de svaga och ta för sig till överklassens fördel.

Anonym sa...

Är det så här vi vill ha det: http://www.usablogg.org/2010/02/15/konflikt-mellan-jobb-och-familjen-allt-akutare-i-usa/