tisdag 23 februari 2010

Schlingmanns sista chans rädda Reinfeldtregeringen med svenskyra?

Nyligen visade en mätning från Westander att förtroendet för moderatledaren Reinfeldt har rasat. Något jag förstås skrev om. Det verkar som om den moderata partiledningen bedömer att själva politiken är svårt att göras valvinnande. Därför tar man till andra knep: det första är att döma ut när oppositionen pekar på problem i samhället. Tystnaden ska råda. Brister som jobbkris och revor i välfärden är inte populära samtalsämnen om exempelvis Per Schlingmann får bestämma. Därför gör han utfall mot Mona Sahlin när hon tar upp problem som arbetslösheten.

Det är kanske ingen svåranalyserad strategi som moderaterna nu tar till i stället för att tala sin egen politik. Nu är det OS. Sverige tar medaljer. Snart börjar en "evighetslång" medial uppladdning inför ett kungligt bröllop i juni. Att (m) i det läget börjar tala om att "Sahlin bör hålla på Sverige" ger måhända en signal om att "yrorna" ska användas för att vända Reinfeldts lägre trovärdighetssiffror.

Idag
ser jag att Svenska dagbladet börjar en artikelserie om jobbkrisen, inte minst om den tredjedel av ungdomarna som går utan jobb. (ännu ej på nätet) Det där är en svensk vardag som allt fler berörs av. Föräldrar vars barn eller morföräldrar vars barnbarn inte får plats på arbetsmarknaden.

Det finns ingen som helst anledning att prata illa om Sverige som i hög grad har byggts upp av socialdemokratin genom en "samhällsmodell" som har fått ett monumentalt stöd av väljarna. Men de framgångarna får aldrig leda till att man blundar för de brister som fortfarande finns. Jag tror inte att (m) kommer att kunna minska kraven på konkreta besked om jobben genom att använda vare sig kungliga eller idrottsliga "yror" som munkavle. Att jubla över medaljer: självklart. Lika självklart är det att utvärdera hur Reinfeldt inte har klarat jobben.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ett billigt eller ska vi säga desperat trick man tar till för att boosta Reinfeldt (som varken gifter sig med en kronprinsessa eller vinner os-medaljer). Finns det inte mycket mer än så för moderaterna att ta till?? /gt

Peter Andersson sa...

gt: nej, det verkar lite väl "riggat".

/p

Anonym sa...

Timbro "allians" anfall:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6654010.ab

Lägg till Försäkrings"duktig"kassans förträffliga jakt på fuskare!

Anonym sa...

Du har väl sett Schlingmanns dokument där han beskriver hur moderaterna skall vinna valet ?

http://www.scribd.com/doc/18468093/Moderat-plan-for-2010

Tor sa...

Även i denna fråga tar moderaterna efter socialdemokraterna i valtaktik.

Få använde nationalistkortet så mycket som Persson.

För att ta några exempel jag kommer på på rak arm


* Han skulle personligen brännmärka personer som pratade illa om Sverige

* Mitt under Katarinakatastrofen pratade han om vikten och hålla ihop och använde just USA och katastrofen som något exempel på hur vi inte ska ha det. Osmakligt.

* Att Sverige vinner fotboll pga den svenska modellen under VM 2006 (gäller dock ej när man förlorar)


Antar att det känns bittert nu när man får igen för gammal ost. Tråkigt för er.