fredag 12 februari 2010

Väljarna tjänar på att rätta färger kommer fra(m)

Under dagen har Svenska dagbladets Per Gudmundson säkert gottat sig åt att ha fått till något riktigt gammelkonservativt klämkäckt. Ska man hårddra är det åter till jobb för cancersjuka, piskan fram i skolan och en omställning av Sverige från att styras av något så när humana värderingar till de ständiga knock-outernas samhälle. Föraktet för svaghet, som alltid porlat som blod i högerkrafternas ådror, läcker ut.

Vi
som pysslar lite med sjukvårdspolitik brukar ha krav på oss att se till evidens när vi fattar beslut. Allmänt tyckande fungerar inte som underlag för beslut i vården. När PG uttalar sig om bestraffning av barn gör han (och även regeringen) det omvända. Utan en tillstymmelse till bevis eller "beprövad erfarenhet" för att så kallade hårdare tag gör samhället bättre kör man på med en linje från en verklig dåtid.

Jag hoppas förstås att valrörelsen något kommer att fånga in det där: mer av grundläggande värderingar fram i ljuset. Vad är det som ligger bakom förslag som för de allra flesta verkar så främmande för Sverige? Vad är det som gör att tystnaden råder i Per Gudmundsons tidning om hur klyftorna växer i Sverige? Hur kommer det sig att Gudmundsons tidning har slutat prata jobb och nu bara babblar sänkta skatter?

Det gäller nu att visa att Gudmundson inte bara uttrycker sin privata uppfattning utan också ger en bild av värderingar som under Reinfeldt-eran har varit alltför "höger" för att tillåtas läcka ut till väljarna. Nu börjar det röra på sig i högerbåset. Den här gången är det före valet.

Läs mer:
- Johan Westerholm om att läsa med obehag...
- Röda Berget skriver. Och Per Gudmundson behöver läsa "Kalla Sverige". Jag tror inte det hjälper i och för sig...
- Om den sidan skriver Alliansfritt Sverige med en slutsats: Alliansen måste bort.
- Gudmundson "läcker ut" högertankarna. Andra moderater gör detsamma.
- Anders Svensson om ett cynisk spel med människor och den nästan nedtystade frågan om arbetets påverkan på hälsan och ansvar för ohälsan.
- S-buzz länkar till Kalla Sverige..
- Martin Moberg om ett annat Sverige för sjuka...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant?  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Raoul PETE Joacim Parfalk sa...

HUR ska NI Brunskjorts Lila Svarta PiratPartist Sossarna ENS Klara VISA annat än BRUN BLÅ Färg som tom DIN TokBlåa BLOGG ju ENDAST Vosar

Leif Ekstedt sa...

Vad de två blocken kämpar om är naturligtvis MAKTEN. Historiskt brukar borgerligheten komma med förändringar som får fungera under mandattiden. Socialdemokraterna gör allt för att spela ner dessa förändringar som botten av allt. Men när de sedan kommer till makten behåller man mer än 50%. Skulle olyckan vara framme igen så blir puzzlet detsamma. Men naturligtvis kan S inte ta bort jobbskatteavdragen -de har ju varit mer framgångsrika för LO-kollektivet än de bullrande förhandlingar som alltid spelas ut med full dramatisk verkan.
Sedan blir det lugnt igen.
Mycket som sker nu är till det bättre - men förbättringar är välkomna även under nästa mandatperiod