söndag 24 januari 2010

Politiken och statistiken talar för regeringsskifte


Till dagens glädjande SIFO om opinionsläget har SvD använt underrubriken "statistiken talar för regeringsskifte". Och visst må det var så. Men min egen teori är att det minst lika mycket är politiken som talar för en seger för de rödgröna. För de rödgröna sympatisörerna finns dock bara en sak att komma ihåg. Det är när vallokalerna stänger den 19 september kl 20 som valrörelsen tar slut. Fram till dess måste röst för röst, väljare för väljare, få det där samtalet, få vår syn på Sveriges färdriktning och få veta våra lösningar på samhällsproblemen som jobben, utanförskapet, köerna i sjukvården och mycket annat. Dagens SIFO ger ännu en indikation att de rödgröna faktiskt kan få genomföra sitt politiska alternativ. 51,8 mot 41,4, så är läget mellan blocken.

Läget i SIFO:
Socialdemokraterna 36,9 (+0,2)                  
Vänsterpartiet 5,5 (+0,3)
Miljöpartiet 9,4 (—0,9)

Folkpartiet 6,7 (—0,1)
Moderaterna 25,8 (+0,7)
Centern 5,0 (—0,2)
Kristdemokraterna 4,0 (+0,3)
Sverigedemokraterna 5,0(—0,1).
Fortfarande lever hotet mot alliansen inte bara genom de rödgrönas framgång. Kristdemokraterna exakt på riksdagsspärren, Centern en procent över i den här mätningen. Det hot som blev så tydligt i månadens Demoskop om utraderad allians lever kvar. Den andra sidan av mätningen talas tyst om. Vi har hört både borgerliga tidningar och företrädare tala om "Socialdemokratins kris", inte minst med ett ständigt fokus på partiledarnas förtroendemätningar. Mitt råd till de som fortsätter att bry sig mer om det än om hur väljarna bedömer politiken är: "fortsätt gärna pladdra om det". Väljarna bedömer den politik om är förd och den politik som presenteras för framtiden. Det talar jag gärna om. Ser att Göran Pettersson hoppas på väljarnas stöd i person trots att man inte gillar politiken, men där tror jag "din ledamot i riksdagen" får fel.

Det stora smolket i bägaren är att ju mer tiden går med Sverigedemokraterna ovanför spärren desto mer sannolikt att Sverige får ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Det är djupt tragiskt. Samtidigt verkar Piratpartiet vara helt bortglömt i den svenska inrikesdebatten. Ett omvänt läge mellan de två partierna som vill in hade kunnat bidra positivt till debatten, inte minst i integritetsfrågorna. Så verkar inte bli fallet. Å andra sidan finns det anledning att kräva att Piratpartiet ger tydligare besked om vad det är för värderingar som de utgår från om de kommer in i riksdagen. Det hade förstås varit ännu mer angeläget om de hade haft Sd:s läget i opinionen. Om detta återkommer jag.

Kvällens debatt i Agenda mellan Sahlin och Reinfeldt tror jag kommer att bekräfta att det är tydliga politiska skillnader som ligger bakom de rödgrönas framgångar och att socialdemokratin närmar sig målet om 40 procent av väljarstödet. Vi har förslagen om jobben och investeringar mot arbetslösheten, vi har välfärdspolitiken som vi också betalar för. Vi har det med miljöperspektivet djupt invävt i det rödgröna samarbete och med rättvisan som ledstjärna. Det är, kort sagt, inte bara statistik utan i hög grad politiken som ger de rödgröna en valseger. Hoppas jag.

Mer i AB, Ex, GP, Sydsv, Ekot

Fler bloggar:
- Krassman om bl.a en Reinfeldt lik Göran Persson
- Fredrik Olofsson om att gå från piska till investeringar i jobbpolitiken..
- Johan Westerholm om detta och hemliga strategier,
- Hållplats Hådén om en klimatpolitik i sank som kan förklara Alliansens fall...
- Kent Persson som i sitt inre ser att "alliansens är igång".
- Claes Krantz som med rätta lyfter fram att valet blir mycket jämnt.
- Anders Pihlblad som pekar på att Alliansen har stöd ju längre upp i åldrarna man kommer och desto lägre stöd hos de unga...
Andra som skriver är Alltid rött - alltid rätt, Tokmoderaten som känner sveda och värk,


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sant att Piratpartiet upplevs för otydliga i den sammantagna politiken. Var hör de hemma? Är det vänster, mitten eller höger, eller går det inte att definiera så?

Roligt att rödgröna sidan är på gång. När man går på magkänslan känns det inte alls förvånande säger jag som fortsätter le....
/gt

Leo sa...

Jag ställer mig frågande till personer som fortfarande menar att Piratpartiet är otydliga kring sina värderingar.

Tvärtom så tycker jag att Piratpartiet är ett av de partier som är kristallklara kring sina värderingar:

grundläggande demokratiska rättigheter, yttrandefrihet, informationsfrihet, rätten till privatliv och rättssäkerhet.

Det är mer än vad man kan säga att t ex S eller M är.

Peter Andersson sa...

gt: tack för kommentarer i vilka jag instämmer :-)

Leo: mina PP-inlägg skrivs normalt med en tydlighet att jag inte tänker på integritetsfrågor i sig. Där är det nog som du skriver. Även om jag som tillhör ett parti som drev igenom en del grundläggande mänskliga rättigheter som rösträtt, rätten att organisera sig, i alla fall försök att minska arbetsgivarnas makt så man inte får sparken om man säger vad man tycker, kan tycka att det i stort är ganska bred uppslutning om det.

Gissningsvis kommer det du tar upp (tyvärr) att ha NOLL fokus i valrörelsen. När debatten kommer att handla om jobben och välfärden, miljö och klimatet ,så är det väl de värderingarna och svaren på sakpolitiken som väljarna och för övrigt andra partier gärna vill veta mer om.

Och värderingsmässigt: Rick F har uttalat att moderaterna är "halvmjäkiga socialliberaler".

http://peterlandersson.blogspot.com/2009/06/fildelandets-frihetsrus-berattigar-inte.html

Han har menat att andra partier har pratat "skit" i 40 år, dvs om välfärden. Och de värderingar som ligger bakom att PP på sina lokala listor ska ha "de skarpaste representantera" speglar någon form av grundläggande värdering som inte är riktigt "hemma" i ett Sverige där jämlikhetsidealen är ganska tunga. Och om PP tycker så, så är det viktiga besked till väljarna.

http://peterlandersson.blogspot.com/2009/08/piratpartiet-bara-de-allra-skarpaste.html

Men som det ser ut blir det Sd:s syn på samhället som kommer att nagelfaras mer än PP. Tragiskt enligt min uppfattning.

/p

Tor sa...

Peter Andersson,
vad har det för betydelse vad Rick tycker om moderaterna? Det är väl ingen överraskning att en man som kallar sig ultrakapitalist tycker att moderaterna är halvmjäkiga socialliberaler?

En sak som jag har väldigt svårt för i den politiska debatten är när folk målar upp sina politiska motståndare som illvilliga. Jag tror att det inom piratpartiet finns en större förståelse för att de flesta människor vill ha ett gott samhälle men har litet olika idéer om hur det ser ut och hur man långsiktigt bär sig åt för att komma dit. Det gör att man kan lägga dessa åsiktsskiljaktigheter åt sidan för att koncentrera sig på informationspolitiken eftersom inget annat parti (kanske undantaget miljöpartiet då) tar det politiska området på allvar.

Angående "skit"-uttalandet har ju Falkvinge senare ångrat det uttalandet och förtydligat vad han menade. Att PP vill ha duktiga och vältaliga representanter förstår jag inte riktigt vad det skulle vara för problem med. Är det något parti som inte vill ha det?

Hur som helst så har du nog rätt i att piratpartiet kommer att ha en stor uppgift framför sig i form av att sätta fokus på informationspolitiken i valrörelsen.

Peter Andersson sa...

Tor, När jag tar upp diskussion om PP:s politik och möjligen värderingar är det inte något av illvilja bakom. I min kanske inskränkta värld är politisk debatt något oerhört positivt.

Jag menar att alla som ber om väljarnas förtroende måste få en chans att värdera politiken. Men även om jag både uppskattar att PP driver de frågor man gör och även om jag i delar är imponerad av både engagemang, kunskaper och av den öppenhet som finns, så utesluter det inte "svåra frågor". Den som i andra partier tar seriöst på PP ställer just de frågorna och inte bara låtsas om som partiet inte är en kraft.

Hade PP haft de siffror som tyvärr Sd nu har, hade man säkert varit mer pressad i debatten om att berätta om politiken vid sidan av redan välkända (och viktiga) ståndpunkter. Tyvärr är det ju inte så just nu. Och jag misstänker att PP och SD har helt olika väljargrupper så någon överströmning blir nog svår att få till.

En slutsats av att det inte spelar roll med "höger" eller "vänster" för PP.s del är att strategin ligger fast att vid vågmästarroll spela ut de olika alternativen (allianserna) mot varandra. Det "block" som erbjuder mest skulle (hyptetiskt) få PP:s stöd. Det är i och för sig ett besked i sig. Precis som i EU-valet kan den väljare som sätter PP:s frågor över alla andra markera det med sin valsedel. Jag kan fundera över hur kul det kan vara att sitta i fyra år med det arbetssättet och, gissar jag, ganska få tillfällen när de egna hjärtefrågorna kommer upp. Men det är o andra sidan inte min sak att avgöra glädje eller tristess med politiskt arbete för andras vidkommande.. :-)

/P

Sarbaz sa...

En av de främsta anledningarna till att Socialdemokraterna går upp så starkt är för att väljarna återvänder, men också för att socialdemokraterna nu tagit striden för de sjuka, arbetslösa och mindre priviligerade. Tyvärr så utnyttjade inte Vänsterpartiet den passivitet som Sossarna hade de senaste två åren.

Anonym sa...

PP har inte enligt min mening rett ut hur man står för väljarna. Återigen, kan det vara så att man egentligen inte bestämt var man står eller bestämt sig för att "inte stå någonstans" internt? Jag har för sökt titta på PP:s hemsida, men egentligen blev jag inte klokare, så på något är det inte tydligt nog i alla fall./gt