onsdag 20 januari 2010

Partiledardebatt: Opinionsledning för de rödgröna och en sjukförsäkring som möts av intern kritik

I dagens partiledardebatt kommer frågan om sjukförsäkringen garanterat att tas upp. Och att en dryg timme före debatten se att de rödgröna ligger bra till i opinionsmätningar är förstås positivt. Miljöpartiet får rekordhöga 11,3 procent. (S) ligger på 35,5. Blockmässigt har de rödgröna 51,8 mot borgarnas 41,9.

'Med
rätta har kritiken varit skarp mot försämringen av sjukförsäkringen. Med rätta har kritiken också funnits mot regeringens avsikter med försämringarna. Möjligen är socialförsäkringsministerns besked om att de sämre villkoren görs för att betala sänkta skatter något som har talats för lite om, inte minst från regeringens egen supporterklubb.

Det handlar mycket men inte bara om hur de nationella försäkringssystemen ska utformas och i vilken grad människor ska få stöd när sjukdom drabbar en. Det gäller också hur vi ser på kopplingen till vård och behandling. Alltför många har tvingats gå sjukskrivna därför att vården inte har klarat sin del i bot och behandling. Om detta och om kritik mot den egna regeringen skriver (fp):s landstingsråd Birgitta Ryberg i dagens DN. Rydberg uppmanar exempelvis regeringen.

 Regeringen måste ge redskapen som kan förverkliga arbets­linjen på ett humant och effektivt sätt.
Vad som avses med "humant", eller omvänt, vad som inte är "humant" må vi tvista. Det verkar som att Birgitta Rydberg ändå menar att delar av politiken inte har levt upp till humanitetskravet. En oerhört skarp kritik från en tung alliansföreträdare, alltså. Birgitta Rydbergs kritik faller delvis på henne själv. Det ska sägas att (fp) under lång tid har drivit den finansiella samordningen som "hjärtefråga". Både under tidigare borgerliga landstingsledningar som under den förra rödgröna ledningen har projekt sjösatts och utvecklats för hela kedjan ska fungera för den som är sjukskriven om behöver vård för att kunna återgå i jobb. Men Rydbergs landstingsledning har också sagt nej till fler samordningsförbund i länet och nej till S-förslag om mer resurser för samordnade insatser.

Alliansens hängivna supportrar försöker nu vända debatten. När de rödgröna nu har presenterat sitt förslag till hur sjukförsäkringen ska se ut ser man chansen att fly från den egna kritiserade politiken. Jag tror inte att det går. Människor möter effekterna av den politiken i sin vardag. Människor har drabbats bara av det faktum att regeringen har handlat och tänkt (?) först därefter. Att de rödgröna säger "Gör tvärt om" torde knappast möta något större motstånd eller kritik. DN:s ledare skriver förstås ner förslaget, något som får bra kommentarer när Johan Westerholm bloggar.

Mer om mätningen från Novus: Svd. Tv4,

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, inte har dom levt upp till humanitetskravet. Om man fått en belastningsskada via jobbet och går och väntar på en operation som man får sent om sider. Sedan går sjukskrivningstiden ut innan läkningen är klar. Att på kuppen förlora jobbet p g a de nya reglerna en sådan gång, blir ju dubbelt bittert. Den enskilde är ganska chanslös i ett sådant sammanhang.
/gt

Rasmus på Kungsholmen sa...

Hej! Visst jobbar FP i landstinget för samordning så gott och mycket man kan. Samordningsförbund har vi nu snart i nio-tio kommuner i länet - beslut aktuella nästa vecka på hälso- och sjukvårdsnämnden (gemensamma Tiohundranämnden för Norrtälje innebär samma arbetssätt). De här fyrparts-samordningsförbunden löser ju dock inte det stora problemet, och alla fyra parter (landsting, kommun, arbetsförmedling, försäkringskassa) måste delta - om en avböjer så faller tanken. Även om landstinget medverkar i alla tänkbara sådana samordningsförbund så behövs det en helhetslösning.

För övrigt är ju Birgitta Rydberg framför allt kritisk mot de rödgrönas s.k. alternativ till sjukförsäkringsreformerna. Regeringens reformer går i rätt riktning - men vi behöver ett större helhetsgrepp.

mvh Rasmus

Nemokrati sa...

Jag tror att man hela tiden måste angripa regeringens politik från ideologiska utgångspunkter också. Den nyliberalism som de företräder har ingen 'human' syn överhuvudtaget utan bygger just på medveten utslagning av värsta sort - se gärna bloggposten http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/
Borg är hängiven chicagoskolan och de står för just den här människosynen. Vissa s k a slås ut. De som är arbetslösa har själva bevisat sin oduglighet genom att vara just arbetslösa - det visar att de inte jobbat tillräckligt hårt för att få ett jobb.

Orsaksanalysen är alltså obefintlig - det råder global finanskris och massarbetslöshet - att då komma med den befängda synen att det är människor själva som är skuld till sin arbetslöshet är för det första ett sätt att själv komma undan ansvar - för då behöver man ju inte göra något - det är ju deras eget fel. Det är också därför man inte bedriver någon aktiv arbetsmarknadspolitik, utan endast anställer newageiga 'jobbcoacher' som ska få de jobbsökande att ändra sig. Men det spelar ju ingen roll hur mycket de ändrar sig om det ändå inte finns tillräckligt med jobb för dem att söka.
Det ger också arbetsgivare fria händer att bete sig precis hur som helst. Det är ju alltid arbetstagarens och individens fel - inte det ekonomiska systemets, människosynen eller strukturerna.

Man kan kort säga att denna ideologi upphöjer dumheten till norm för de styrande. En dumhet som är blind för den mest grundläggande av logikens principer, den om orsak-verkan.