Jag har nog inte förändrat min positiva syn på svenskt medlemskap i Euro-samarbetet sen tiden för folkomröstningen. En riktigt rejäl stjärnsmäll var det, valresultatet, för oss som önskade en svensk anslutning. Två av mina skäl handlade som svenskt inflytande över de beslut som ger mycket av förutsättningarna också för Sverige. Ett annat var rent "turist"-mässigt och kanske "kulturmässigt": Det känns praktiskt och det är naturligt att vara en del av Europa.
Man kan förvisso inte säga att vår kontinent varit befriad från ekonomiska kriser. Inte heller i Euro-länderna. Som bekant är arbetslösheten hög och ungdomsarbetslösheten EU-topp-hög i Sverige. Här var det inte euro-samarbetet som ställde upp löftet om att arbetslösheten skulle försvinna utan den borgerliga alliansregeringen. Vi har det tufft och de arbetslösa har det tufft trots att vi står utanför. (eller som ibland beskrevs som att vara "fria" i debatten)
I stort håller jag med skribenterna i dagens DN. Tre av fyra borgerliga partier. Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning så att säga "rakt på" redan 2011. Undertecknarna från de tre idag vill att svenska folket debatterar och "reflekterar". Den enda invändningen jag har är det bakomliggande syftet att just nu välja att väcka frågan. Hade de tre drivit folkpartiets linje om ny folkomröstning så behövs debatt. Men att inför valet 2010 bara komma med förslag om att prata om frågan ser jag egentligen bara med ett syfte och det avslutar också artikeln: att ta euro-frågan för att strö lite salt i eventuella sår på det rödgröna samarbetet. Skriver alltså tre av fyra borgerliga partier.
Att "reflektera" och debattera för- och nackdelar med euron för Sveriges del görs med fördel efter valet så att vi nu kan fokusera på arbetslösheten och välfärden. Om inga mer omvälvande invändningar kommer mot resultatet av samarbetet är jag med på tåget.
Mer i Svd.
Johan skrev före mig.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, euro, EU, ekonomi,
4 kommentarer:
Peter
Insomnia denna gång, annars vinner du.....
:D
Johan
Kände på mig att det skulle gå åt pipan för euron vid folkomröstningen. Sverige var inte redo för det då, men nu har tiden mognat för det. Jag tror att vi nu sakta men säkert också börjar mogna fram att vi måste samarbeta på flera fronter, framförallt med asien, men vi är just i början av den processen.
Det är verkligen slöseri med tid och kraft att ta någon eurodiskussion förrän efter valet. Prioriteringarna måste ligga på att få tillbaka en hyfsad sjukförsäkring och att få igång sysselsättningen.
Tack annars för att du skriver jättebra och engagerat!
/gt
Nu när det gick så bra för socialdemokraterna. Ska ni verkligen gräva er egen grav inför valet 2010? Finns det ingen självbevarelsedrift alls. Spela inte högerkrafterna i händerna på det här sättet. Tyskland befinner sig i den värsta nedgången sen 1932. Ta in lite information. Ekonomiska experter har enigt sagt att det är Sveriges smala lycka att man ligger utanför eurosamarbetet. Euroländerna är skuldsatta över taknocken, Italien 105% av BNP, England, Tyskland, Frankrike uppåt 70 %, Grekland 99 % och flera andra euroländer skyhögt - Spanien, Portugal osv. När tysk export rasar, då rasar euron. Förstår ni inte det? Euron håller inte som efterträdare till dollarn, med den skuldbilden. Guldpriset rusar i höjden.
Skicka en kommentar