söndag 8 november 2009

Filippa Reinfeldt - makthavare och statsministerfru

Precis som Karin har jag på morgonen läst en söndagsintervju med Filippa Reinfeldt. Och som Karin är det bara att gratulera (m) för gratis drömrepotage, till rätt målgrupp, med rätt budskap. Precis som maken Fredrik har också Filippa hamnat i motsvarigheten till mediadrev: ett ständigt upprepande om personliga godheter och egenskaper mer än kritiska analyser av den politik som drivs.

Det finns ganska många tecken på mediernas svårigheter att hantera kvällstidningsstuket med att skriva vackert om Filippa som gift med statsminstern och som den högst ansvariga för sjukvården i Stockholm. Där politiker i vanliga fall ställs till svars för brister i välfärden, verkar Filippa Reinfeldts dubbelrollen avhålla medierna från att utkräva ansvar. Det är olyckligt eftersom makthavare alltid måste granskas.

Filippa Reinfeldt har en retorisk linje som klippt och skuren ur socialdemokratiska värderingar. Jämlik vård, vård efter behov, finansiering genom skatter, är budskapet. Samtidigt borde det ställas mot hur politiken faktiskt förs och vilka resultat den får.

Köerna till vården är oacceptabla i Stockholm. Vårdvalet, där rätten att välja är viktig men där effekterna har blivit helt bisarra, måste rättas till men väldigt lite görs. Filippa Reinfeldt har accepterat framväxten av privat sjukvård där egen betalning gör att man går före i vårdkön. I dagens intervju beskriver hon det med att:
Man kan inte hindra människor från att investera i en operation i stället för en utlandsresa.
Nu var det inte detta vårdpolitiken skulle handla om? Det var ju avskaffade köer? Det var allas rätt? Det var jämlikhet och vård efter behov? Inte privat finansiering. Inte behov att köpa vård själv? Kanske nästa Dagens Nyheter pressar vårdens högst ansvariga politiker i Stockholm på detta. Hon är ju dessutom ansvarig för hur hela moderaternas vårdpolitik utformas inför framtiden. Visst är Filippa värd mycket positiva omdömen, både som effektiv och duktig politiker och som sympatisk person. Men det får aldrig förta granskningen av henne som den makthavare hon precis som maken faktiskt är.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sura sossar. Finns ngt ömkligare? Inte en enda positiv artikel om ngn politisk motståndare utan en skopa ovett. Fortsätt gärna på den inslagna vägen. Vanligt folk, såna som ni behöver i ert röstunderlag, börjar tröttna.

V

Anonym sa...

Du ska likafullt ha cred för att du tar in kritiska kommentarer såsom mina. Det gör dig mer trovärdig än vissa andra som säljer sin själ för en silverpenning.

V

Anonym sa...

Sorry, silfverpenning ska det vara.

V

Andreas Eriksson sa...

"Du ska likafullt ha cred för att du tar in kritiska kommentarer såsom mina..."

Men om du får något svar är en annan femma. Där är det desto sämre ställt.

Peter Andersson sa...

"V": vet inte vad du menar med "Inte en enda positiv artikel". Jag har på min blogg en uppsjö positiva inlägg om politik.

Om du däremot letar efter blogginlägg där jag hyllar alliansens politik så får du leta. Det gör jag inte och därför skriver jag inte om det. Sen är politisk debatt lite till karaktären att man lyfter fram det man inte har samma åsikter om.

I det inlägg du kommenterar, om Filippa Reinfeldt, är jag med tillsammans med henne ett par gånger per månad och deltar i beslutsfattande. I antal frågor är det enighet om det mesta.

Jag tycker att du har en stor poäng i om bilden är att "sossar är sura och bara kritiserar". Tycker att vi hade en hel veckas kongress där 95 procent av all tid hade med vår politik att göra, positivt, sikte på framtiden, konstruktivt och utgångspunkt i samhällsproblem.

Att en del av de problemen, som jag ser det, är kopplade till beslut och politik av våra motståndare, kan förstås stärka bilden av en kritisk opposition. Till det tråkiga för både dig och mig hör ju att medierna oftast speglar det som är ju det kritiska och mindre berättar om det konstruktiva.


/P

Anonym sa...

Allvarligt talat. Ni sossar har ett stort problem i det att ni hela tiden, oftast i hånfulla ordalag, framställer era politiska motståndare som mindre vetande, sataniska, onda på andra sätt eller hur nu orden faller.

Allvarligt talat är det inte min sak, såsom sympatisör till alliansen, att ge er goda råd. Men försök att tänk lite själva.

Är t.ex. er s-blogg ett gott exempel på det normala samtalet?

V

Peter Andersson sa...

Anonym. Jag låter andra döma om det stämmer att jag framställer min sjukvårdspolitikervän Filippa i "hånfulla ordalag, som mindre vetande osv"

Som jag skriver: "Visst är Filippa värd mycket positiva omdömen, både som effektiv och duktig politiker och som sympatisk person".

Det är mina från hjärtat positiva ord om FR som person. Det utesluter inte att jag sen lägger till om hennes roll som politiker.

" Men det får aldrig förta granskningen av henne som den makthavare hon precis som maken faktiskt är."

Egentligen är det synd att det oftast är vi som är politiskt aktiva som oavsett parti ser och hör skillnader på detta. Att kunna skilja på sak och person är viktigt i politisk debatt

p