söndag 27 september 2009

Socialdemokraterna versus moderaterna eller Sahlin mot Reinfeldt?

Bloggarvännen Kent Persson (m) är orolig för socialdemokratin. Kent har läst mätningar om förtroendet för de två statsministerkandidaterna. Sen slås han både av att S-bloggar "låtsas som det regnar" och att borgerliga bloggare inte tar mer sansat på Reinfeldts höga siffror. Jag får själv en gliring för min rubrik om att det politiskt står 6-0 till S mot M.

Visst. Det ligger något av ironi i min rubrik, riktad främst mot att politik framställs som en boxningsmatch. Mot att medier som själva bidrar till att slå ner på "det motsatta lägret" förmedlar demokratin som ett spel mellan två individer.

Och inte bara det. Jag citerar DN:s Hanne Kjöller som i går skriver om Mona Sahlin: "..i den mån Socialdemokraternas partiledare är bra på någonting..".. Det där tillhör dyngjournalistiken. Ingen skulle bli gladare än jag om ledande moderater tog avstånd från det, i stället för att hänga på "drevet" direkt eller indirekt.

Kent Persson skriver mycket riktigt att
ytterst är det politikens innehåll som kommer att avgöra hur valet 2010 kommer att gå.
Just därför är det politiken som måste finnas högst på dagordningen. Just därför ska de politiska alternativen granskas. Höger eller vänster? Moderater eller Sossar? Därefter Reinfeldt eller Sahlin? Inte tvärtom. Moderaternas partisekreterare försökte göra EU-valet till ett personval Reinfeldt/ Sahlin. Som bekant blev valet närapå en katastrof för båda.

Det finns ett stort allvar i mitt inlägg om förtroendebarometern. Jag menar på fullt allvar att de rödgröna har en ledning. I opinionsmätningar, ja men också enligt det jag (personligen) tycker är helt rimligt och naturligt. Främst därför att alliansen har misslyckats med sin viktigaste fråga om jobben och utanförskapet. Johan Ulvenlöv berör det perspektivet här. Om detta är borgerliga bloggare och företrädare tysta.

Jag menar att det finns god anledning till en rödgrön valseger just därför att den skola som alliansen sa sig värna visar sämre resultat efter tre år med alliansen vid makten. Samma med klimatet: Troligtvis kommer vi (alla) att misslyckas med ett livsviktigt avtal om klimatet i Köpenhamn. (även om Reinfeldt verkar något positiv efter USA-mötet...)

Fler anledningar till väljarnas stöd för de rödgröna än så tror jag kommer att märkas på valdagen. En viktig del är granskningen av hur alliansens politik har förts efter 2006.

I frågan finns förstås viktiga demokratiperspektiv. Det är - förlåt för tydligheten - vare sig Kent Persson, jag själv, Dagens nyheter eller Hanne Kjöller som väljer socialdemokratisk partiledare. Inte ens den gode Göran Skytte. Det är den socialdemokratiska partikongressen, ytterst beroende på hur ombud som medlemmarnas röster väljer att agera. Den kongress vi har i Älvsjö om en månad kommer inte att ha frågan på dagordningen. Det gjordes våren 2007.

Att det skulle vara helt tyst på S-bloggar stämmer nog inte. En eller annan har nog, främst på den mer interna bloggportalen S-bloggar, gett utryck för kritik. Ibland av samma slag som DN eller Svenska dagbladets ledarredaktioner. (och förstås också citerats där).

Jag kommer att ägna tid och kraft inför valet nästa år till att samtala med väljare som vad som är bäst för Sverige den kommande mandatperioden. Jag kommer att berätta om en S-politik för framtiden som möter de vardagsproblem och orättvisor som människor möter men som också kan stå för förnyelse och förändring i ett bra men trots det ett Sverige med växande klyftor och utanförskap.

En del av tiden kommer jag också att berätta varför jag tycker att de borgerliga partierna oavsett vad man kallar sig, är olyckliga för Sverige. Och varför en ny regering behövs. Där är det en konsekvens av politikbytet att Reinfeldt måste avgå.

På samma sätt är det inte alls någon undervärdering att jag helst ser Kent själv fortsätta som oppositionsledare i landstinget Örebro, inte i majoritet. Det handlar alltså inte ett dugg om personen Reinfeldt eller Persson utan om val av politisk färdriktning. Tyvärr gör det det alltför ofta när det gäller "domar" om Sahlin.

Om det finns partivänner som hellre använder tiden till att prata om en vald partiledare för S som jag själv har mycket stort förtroende för så är det upp till var och en. Jag kommer inte att ha tid till det.

Att ledande borgerliga företrädare hellre vill ha debatt om person än politik förstår jag mycket mycket väl. Dels verkar det vara ett starkare område för borgarna. Svaga när det gäller den politik som väljarna ska rösta fram. Starkare just nu i förtroendemätningar för personer. Men det finns förstås ett inslag som för oss tillbaks lång tid i historien. Att söndra och härska har varit en känd krigsstrategi.

Det är inte alldeles omöjligt att just den tanken kommer att ge fler debattinlägg som till det yttre verkar utgå från en omtanke om socialdemokratin.

Fler bloggar om detta:
- Mattias Andersson, Piratpartist som funderar..
- Karin Bergh: ..om stereotypa svenskar..
- Anna Vikström om tryggheten i fakta om S-stödet...
- Olah Örtengren (m) apropå min skrivning ovan om politik som boxning..
- Ewa Jansson...om statsman slår partiledare..och kvinnligt contra manligt..
- Progressiva bloggare på NetRoots om Mona Sahlin.
- Progressiva bloggare på NetRoots om Fredrik Reinfeldt.
- Monica Green om politik före person...
- Jonas Morian om bl.a. att Reinfeldt till skillnad från Sahlin faktiskt HAR fått chansen att leda landet...ännu.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mona sahlin sager att regeringen ar okunnig om ekonomin. Men vad ar hon sjalv kunnig pa.
Hon forsoker fiska roster bland dem som riskerar forlora sina jobb hos Volvo men begriper inte att det ar andra skattebetalares pengar som riskeras nar staten maste garantera lan till GM (som ags av USA) som kan forloras och att andras jobb och forsorjning darigenom kan komma i riskzonen .

Nar Ericsson,ett helsvenskt foretag ,maste reducera antalet anstallda i stor omfattning och Mona Sahlin var i regeringen satt hon tyst somen mus och gjorde som vanligt inget.

Nar LO arbetarna forlorade sina pensionspengar genom Wanja Lundby Wedins
okunnighet och bristande intresse for sin uppgift och utattes for kritik ifran dom som forlorat pengarna stallde Mona Sahlin oreserverat upp pa Wanjas och de betalda politruckernas sida och forsvarade hennes handlande.

Kritiken pastod Mona Sahlin kom fran Alliansen..., darmed sagande att det var Alliansen som stallde upp pa LO arbetarnas sida nagot som borde vara hennes uppgift som ledare for som hon sager Arbetarpartiet Socialdemokraterna.
Hon begriper inte ens vilka hon skall representera vilket ar huvuduppgiften for en politiker.
Och hon skall yttra sig om okunnighet, ingen kommer ens i narheten av henne pa det omradet.

August Palm sa...

"Men sossarna då" det är det enda argumentet som visar sig kan det bero på att regeringens politik har havererat helt och att det enda som återstår är att försöka skriva om historien(wiki och ändringar på moderaternas hemsida)och att skylla på oppositionen.

Anonym sa...

Hej Peter, i grunden ett bra inlägg. Jag delar mycket av din analys, även om vi i våra slutsatser landar olika.

Jag är glad över att Du vill att jag ska fortsätta i oppposition, hade du utryckt önskan om att jag skulle vinna valet hade jag blivit orolig... :)

Dock så smiter både du och ett antal andra undan det faktum att Sahlin är illa ute. Det isig kommer inte avgöra valet, men det kommer att påverka.

Anonym sa...

Dagens industri i dag:
Mona kan konsulta 2009-09-25 16:55
Jag ser en gyllene möjlighet att nyttja Monas höga kompetens inom så väl bilindustrin som övriga områden. Det är faktiskt så att bilindustrin globalt har stora problem och här i ett avlägset land långt upp i norr, sitter LÖSNINGEN i form av Mona.
Kan vi inte utse henne till Svensk nationalkonsult med uppgift att:
1. lösa bilindustrins problem globalt.
2. Ordna upp den globala ekonomiska krisen.
3. Ta fram hucklet från moskebesöket i Stockholm och kvista ner till mellanöstern och ordna fred.
4. Ett värdigt avslut på arbetsvecka är en tripp till pakistan och Bangladesh och införa totalt jämställdhet mellan könen.
PK