Både (S) och (M) får ökat stöd hos de väljare som den 7 juni ska rösta i Europaparlamentsvalet. Jämfört med 2004 visar Skop i SvD/AB/DN att S går fram till 35,6 och M till 31,7. Mellan blocken är det i princip helt jämt. 47,7 för borgarna och 47 för de rödgröna. Sd respektive Junilistan får 1,3 resp 3,5 %. Vad betyder siffrorna?
Senast jag såg siffror om kännedomen om att valet äger rum låg det strax över 30%. Det vore naturligtvis en demokratisk katastrof och ett misslyckande om inte partier, medier och andra samhällsaktörer hjälps åt för att höja medvetenheten om valet den 7 juni. För att skapa engagemang krävs att den kommande valrörelsen lyfter fram de politiska alternativen. Tyvärr tenderar debatten ofta att handla om fördragstexter och inte minst om EU-systemets uppbyggnad och maktfördelning. Viktiga saker men ska EU välja höger eller vänster? Hur ska EU-politiken skapa förutsättningar för jobb och trygghet för löntagarna? Med vilken politik ska EU samlat ta sig an klimatutmaningen och stå enade inför kommande klimatförhandlingar? Vilken politisk väg leder till ökad solidaritet i Europa och inte till växande klyftor? Det är svar på dessa frågor som partierna måste leverera till svenska folket.
Det verkar som de moderata väljarna tror att partiet "där nere i Bryssel" är detsamma som "här hemma", där man retoriskt låter som "goda sossar" och ger bilden av att vara lika goda välfärdsförsvarare som andra. Så är inte fallet. Den som följer hur de moderata ledamöterna röstar i parlamentet inser att man i europapolitiken sluter sig tätt till högerblocket. Man frågar sig då om det är det Gunnar Hökmark som ger moderaterna lyft i opinionen? F-n tro´t. Runt om i Europas länder tenderar EU-valen i hög grad att vara nån form av folkomröstning om den nationella regeringen och politiken. Det är en tänkbar förklaring till att de svenska moderaterna har en så stark utveckling av väljarstödet.
Under pseudonymen "Valledarbloggen" producerar Per Schlingmann korta inlägg. Som förväntat uttrycker han idag glädje över den moderata uppgången samtidigt som motsvarande positiva utveckling för S beskrivs som att väljarna " straffar Mona Sahlin för ansvarslöshet". Angreppet bekräftar väl att (m) kommer att kombinera den positiva bild man sätter inför det svenska ordförandeskapet strax efter valet med att satsa stenhårt på att göra juni till en förtroendefråga om Reinfeldt/Sahlin (se blogginlägg om detta här) och inte om vägval Europa: vänster/höger. Det är beklagligt om Sveriges stora maktparti väljer den strategin i ett så viktigt val.
Som tur är har väljarna alternativ: Den socialdemokratiska valsedeln innehåller många duktiga krafter som behövs i parlamentet. Åsa Westlund är kandidat från Stockholms län som har gjort ett digert arbete under den gångna mandatperioden och har både visioner och sakpolitiska förslag inför framtiden.
Läs mer
Evin Cetin, också S-kandidat på EU-valsedeln (kommande hemsida och facebook). Även Ardalan finns med på listan.
Blogginlägg: Peter Johansson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, eu, åsa westlund, europaparlamentet, moderaterna, socialdemokraterna, mona sahlin, fredrik reinfeldt, per schlingmann
1 kommentar:
Att Junilistan får 3,5 % (mer än Kd) är en "skräll", för hur mycket medieutrymme har partitet fått den senaste tiden?
Och med tanke på att endast kanske 30 till 35 % röstar i EU-valet så har junilistan en mycket god chans att få 2 mandat (7-9 %).
Sören Wibe är överlägsen i EU-debatten, och sossarnas svek i EU-frågan (Delavall-frågan m.m.) var bl.a. därför även jag lämnade partiet.
Skicka en kommentar