onsdag 12 maj 2010

Bloggare och förkärleken för debatter om bloggar

För den delen av bloggosfärden som gärna pratar politik har det varit en positiv vecka. Jag tänker förstås på att en hel bok nu har kommit, Politik 2.0, som tar upp politiken i den sociala medierna. Här skriver kunna experter, fristående medverkande och vi är också några politiska bloggare som ger tips och erfarenheter. Den där boken kan bli väldigt viktig för det som kan ses som en gemensa utveckling av de sociala medierna över partigränser.

Alla har inte hängt med i utvecklingen. Även om enskilda entusiaster i alla partier driver på så finns mycket att göra för att exempelvis bloggosfären verkligen ska kunna påverka, att nätet ses som en minst lika viktig plats att vara som "torget" osv. Inte främst med enkeltiktat megafonprat utan med dialog och utbyte. Och oavsett hur varje parti ser på det är den stora "diamanten" i den sociala medierna det Brit Stakston skriver i bokens inledning:
"Styrkan i att var och en av oss har en publiceringsplattform till nästan ingen kostnad alls förändrar allt".

Det är det positiva. Om detta skriver också Erik Laakso i ett avsnitt. På många sätt ser jag Eriks inlägg i boken som en uppföljning av en artikel jag skrev före Internets intåg i mitt liv. Hur partiernas arbetssätt har tvingat upp väljare/medborgarna på läktaren, hur olidligt segt det är att förändra sättet att jobba. Just nätet är en möjlighet till att ta de där stegen, precis som Erik skriver i Politik 2.0.

Vid sidan av detta pågår en annan debatt. I kretsar av bloggare uttrycks att vissa av oss helst ska sluta blogga och försvinna från nätet. Här är epiteten hos "trollen" fullständigt utan sans ibland. Tyvärr hakar mer etablerarde bloggare på eländet och gör det till en trist sak. Huvudbudskapet är att (av något skäl) just socialdemokrater (med unika undantag) består av 500 elitbloggare som dagar i ända sitter vid (mail eller fax?) och väntar på instruktioner från Sveavägen 68 där order om vad som ska skrivas kommer. Bloggaren följer detta av Mona Sahlin underskrivna orderdokument och basunerar på så sätt ut PARTIETS budskap.

trollen hålla på med såna texter på nätet. Men mer trist är det när också bloggare som har en hög profil som bloggare/ Nätaktiv, och/eller stora ambitioner för sitt eget parti att öka nätnärvaron börjar med samma trista debatt. Seved Monke skriver ett kapitel i boken Politik 2.0. Han har gjort ett Youtube-klipp där berättar om de folkpartistiska bloggarna som nu sett S-nätverket vara så framgångsrikt och ska göra samma sak. Hela grunden i Seveds tankar beskrivs (positivt) i boken: politiken och nätet. En positiv kombination. Hade önskat att den positiva inställningen också hade påverkat hans blogginlägg, som i stället blir en spark mot S-bloggare, enbart länkningar till egna alliansvänner och ett trist bidrag i en debatt som verkligen borde vara upplyftande den här veckan.

HBT-sossen skriver, och jag instämmer, oavsett min yrkestitel:
Den jävel som säger att jag, Johan Westerholm, Kulturbloggen med flera är toppstyrda eller betalda av partiet... den personen är ute och cyklar.

- Peter Karlberg med läsvärt inlägg, liksom Alexandra Einerstam och Kulturbloggen.
- Expressen-artikel av Erik Laakso, något som väckt ilska hos bla Peter Johansson och Claes Krantz.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

12 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Hej Peter, fritidsbloggaren. Jag är en av trollen misstänker jag som du syftar på.

Du har tydligen inte alls förstått någonting av debatten. Hela samhället går mot en mer icke hirarkistisk modell där ideer fritt kan utbytas och verktyget vi gör det med heter internet och sociala medier.

Detta är ett stort hot med partierna som för länge sedan slutade vara folkrörelser och nu är kampanjorganisationer där bloggarna nu ordnat in sig med få undantag.

Du kan ju läsa själv på dessa bloggar hur aktiv diskussionerna är...... dvs stendöda.

Min spådom är att ni i det rödgröna laget förlorar 2010 års val vilket vore mycket bra ur demokratisynpunkt och att ni inom (S) går tillbaka till ritbordet och verkligen bygger om er till en modern platt organisation och ni kanske kanske till och med blir så radikala som ert systerparti i Danmark som fritt fick nominera partiledarkandidater. huu lite läskig tanke kanske ;)

Seved Monke Ajneståhl sa...

Peter,

Åter igen, Liberala bloggare har inte grundats med inspiration från Netroots. Jag visste inte att Netroots fanns när jag startade nätverket Liberala bloggare på facebook för över ett år sedan. Jag är uppriktigt sagt totalt ointresserad av hur ni i motståndarlägret organiserar er och vilka nätverk ni har, toppstyrda eller anarkistiska. Om du fortfarande inte tror mig så prata med Mark Klamberg, Per Altenberg eller Amanda Brihed.

Så vänligen sluta skriva om denna osanning gång på gång.

Mvh

Seved Monke

Peter Andersson sa...

Seved. Om det är, som du säger en "osanning" så kommer jag förstås inte att upprepa det, men rekommenderar dig att ta bort klippet från youtube där det du säger verkligen kan tolkas på det sätt jag gör.

http://www.youtube.com/watch?v=Iih1gpX-TJk

Annars: mycket trist att du inte väljer diskussionen om den positiva utveckling som bloggar och sociala nätverk har framför sig och som du själv skriver i den bok vi båda har gett bidrag till.


"Nils Dacke": Efter vår sista diskussion på din blogg hade jag nog avfört dig från listan över "Troll" eftersom det bakom kaskaden av ovett mot mig ändå fanns (finns) mycket värdefullt. Så också i din kommentar nu. Om jag rensar bort en del av det du skriver bara för att retas så har du många poänger, poänger som till och med handlar om hur demokratin ska fungera bättre. En fråga är väl hur man ser det om man ändå tror att basen för demokratin kommer att vara partierna även lång tid framöver. (valdeltagandet är ju i Sverige ganska omfattande jämfört med andra demokratier)

Om det framöver är demokratins bas, hur ska bloggosfären och andra i sociala medier ses som en resurs, kunna påverka på riktigt? Är det direkt mot partierna, genom medierna eller som individer? På nätet strömmar idéer och kloka tankar varje dag som oftast inte fångas upp idag. Vilka "nät" finns för att fånga upp det?

Det finns mycket konstruktivt att diskutera

/peter

annarkia sa...

Diskussionen om Netros eller snarare attackerna mot ett nätverk vars medlemmar vill skapa opinion för en rödgrön regering är inget annat än ett försök att svartmåla och misstänkliggöra med syfte att vinna politiska poäng. Vem eller vilka är det som applåderat netrosrebellen?

Anonym sa...

Peter,

Gå gärna in och läs Mattias Lönnqvist kommentar om Liberala bloggare kontra netroots på min blogg.

Åter igen, du misstolkar vad jag säger på klippet, förmodligen omedvetet. Allt kretsar inte runt socialdemokratiska initiativ även om många av er verkar tro det.

Jag beklagar att du tycker att mitt inlägg är lågt, jag tycker inte det, flera s-bloggar går åt Erik betydligt hårdare än vad jag går åt netroots...

Både du och jag får nog räkna med att bli rejält påhoppade och kränkta ända fram till valet i september.

Mvh

Seved

Mattias Lönnqvist sa...

Peter,

jag har redan kommenterat detta på Seveds blogg, men eftersom er diskussion pågår över två kommentarsfält (ibland vore det smidigt om man kunde slå ihop kommentarsflödet för flera bloggar) så postar jag samma sak här.

Misstänker nämligen att du är precis som jag när det kommer till kommentarer; läser kommentarerna på den egna bloggen först.

---

Man får allt tolka klippet med Seved på samma sätt som fan
läser bibeln för att komma fram till din slutsats.

Det Seved säger i klippet (som han, nota bene, inte lagt upp själv) är
två saker:

1."Jag var ute på nätet och såg att de andra partierna gjorde mycket
mer gemensamt i bloggosfären"

Vilket var ett korrekt iakttagande. Folkpartiet hade (och har) flera
bra bloggar, men vi samarbetade inte öht. När Seved drog igång
Liberala bloggare (som började via FB och sedan gick över till en
mail-lista) så var vi flera som delade den analysen och som snabbt
hakade på.

När detta sedan gav genomslag, samtidigt som Politometern i siffror visade samma sak som flera av oss hävdat -- att vi var för dåliga på att synas i bloggosfären -- så skedde en tillströmning av bloggare.

Detta utan koppling till netroots. Måste man försöka hitta en källa,
dvs var modellen tog sin start, så kan man påstå att modellen är
kopierad från Piratpartiet; vilket händelsevis är samma ställe som
Netroots i så fall kopierat sin modell ifrån.


2. "vi vet att sossarna skickar bilder från sina möten och vi ska visa att vi är lika duktiga som dem"

Vilket har flera bottnar, men grunden är att Netroots hade sitt möte samma helg och någon/några från liberala bloggare bollade bilder med någon/några från netroots, med den inte helt seriösa tävlingen om vilka som hade roligast.

En annan botten är givetvis att netroots just då hade ett bättre stöd från sitt parti, än vad liberala bloggare hade från sitt parti. Sedan dess har FP blivit väldigt mycket bättre, men när klippet filmades hade FP fortfarande mycket förbättringsarbete att göra.

Ovanstående tolkningar är givetvis mina, men citaten är från videoklippet. Om du nu läser in sådant som inte finns i klippet så
får du väl göra det, men att komma och påstå att Seved sagt att liberala bloggare är en kopia på netroots är magstarkt. Särskilt när
vi alla vet att de som var först med den modell som både netroots och liberala bloggare använder var piratpartiet.

Vänligen,

Peter Andersson sa...

ja, ni.
tankarna leder till att jag faktiskt aldrig har sett kvinnliga bloggare med den här arten av nätgräl. Undrar om det finns någon rimlig förklaring? Jag tänker för egen del, med den del av bloggsfären som ärligt vill bidra till det, försöka göra sociala medier till en starkare o viktigare kraft. Vill ni ägna tid åt det här så ...gör det. Inte jag.

Jag överlåter till historien att döma detta och hoppas att vi möts kring diskussioner om sakpolitik eller konstruktiva meningsutbyten i övrigt.

Ha en gemytlig helg..

/peter

Sandro Wennberg sa...

Jag förstår inte denna upprördhet över risken att bli megafon. Det står väl vem som helst fritt att skriva om vad som helst, eller?

Jag är uppsatt på Timbros nyhetsmejl, men inte sjutton basunerar jag ut deras budskap!

Att förslag på budskap och nyhetstips produceras centralt i många organisationer torde inte vara en nyhet för någon. Men det står ändå varje bloggare fritt att skriva om det som han eller hon finner lämpligt.

Jag tycker att det finns likheter med flygblad som produceras av partier - de innehåller ibland centralproducerade budskap, men det står en partimedlem fritt att välja om man vill dela ut dem eller ej. Om detta handlar ett av mina inlägg.

Anonym sa...

Men Peter, det var du som började denna debatt och hoppade på Erik och mig. Vad spelar könet på de som bloggar för roll? Jag förstår verkligen inte vad du menar. Det blir märkligt om du ger dig in i en diskussion för att sedan ge dig ur utan att bemöta de argument som kommer upp.

Men oavsett önskar jag att du får en trevlig helg.

Mvh

Seved

Mattias Lönnqvist sa...

Peter,

tog argumenten slut där, eftersom du var tvungen att jämföra det med en "pissing contest" ?

Hur svårt hade det varit att säga "ok, jag missförstod" och sedan släppt diskussionen?

Peter Andersson sa...

seved/mattias
Nej,några argument tog inte slut men snarare lusten. Har redan i första inlägget skrivit beträffande tolkningen av youtube-klippet att "Om det är, som du säger en "osanning" så kommer jag förstås inte att upprepa det"

Nu var det inte detta som var ursprunget till ordväxlingen. Jag blev ärligt förbannad av påstående att jag skulle tillhöra en grupp bloggare som antyds vilja få tyst på enskilda bloggare. Det är inte min demokratisyn men jag påstås i Seveds inlägg på hans blogg tillhöra "Alla dessa högdjur.." som "..hoppar på Laakso".

Det finns inte ett enda inlägg där det sker, från min sida. Och med min syn att partierna behöver "kärleksfulla kritiker" för sin överlevnad som kommer det inte heller att ske. Oavsett var som påstås i enskilda blogginlägg.

Och åter.Om det är feltolkning av det jag hört på Youtube ska jag förstås aldrig upprepa något om de liberala bloggarnas inspirationskällor... men hur viktigt det än må vara med liberala bloggare så var det just här en bifråga.

/p

Annika Beijbom sa...

Hej Peter,
Nu får jag kasta mig in med en kommentar i den här tråden även om jag kommer in lite sent. Hur Seved startade Liberala bloggare, det har han redovisat.

Jag har däremot, genuint och med stort intresse, följt netroots utveckling för att jag tycker att det var utmärkt initiativ från första början. Hur partipiskorna viner kan jag inte tycka så mycket om för jag vet för lite om det.

Mitt aktiva partipolitiska engagemang sträcker sig bara tillbaka till oktober 2005 och det jag noterat med stor entusiasm är hur den organiska tillväxten i netroots tjänat som min förebild. Här talar jag enkom för mig själv.

Det går inte att kopiera Obama-kampanjer rakt av. Det som däremot går att använda här är det stora engagemang som människor får när de kan vara med och påverka, att få och kunna sträva mot ett gemensamt mål.

Jag är väldigt tacksam för att ni finns, alla politiska bloggare för att ni för de nödvändiga samtalen.

Något er korrespondens ovan är ett exempel på.

Trevlig helg, Peter och ni andra!
Många hälsningar
Annika Beijbom