söndag 8 november 2009

S-kongressen och företagandet föder alliansoro

Det är ohyggligt sällan. Men någonstans mellan raderna i dagens SvD-ledare av PJ Anders Linder så anar jag ett frö till kritik mot alliansen. Det är ovanligt. Johan Westerholm gör en bra analys av Linders arikel som handlar om alliansens framtid som företagarparti sett i ljuset av bland annat S-kongressens företagar- och entreprenörsfokus. Allt för att stimulera fler jobb, något oerhört viktigt i jobbkrisens och arbetslöshetens Sverige.

PJ Anders Linder varnas för att alliansen kan bli omsprungna av de rödgröna.
Entreprenörskap och självständighet hör nära samman med andra frihetsvärden, som man tyvärr ganska sällan får höra borgerliga politiker ta upp. Om Alliansen begränsar sig till arbetsutbud och budgetbalans medan oppositionen talar företagsamhet, integritet och frihet, kommer regeringen att tappa stort.
Det finns förvisso ännu mer där de rödgröna har en styrka framför alliansen. Sättet att se välfärden som en viktig förutsättning för tillväxt och företagande. En bra skola och goda kommunikationer, ett bostadsbyggandet som ger valfrihet för alla grupper och bostäder åt de man vill anställa. Det viktigaste ju nu tror jag ändå är hela den "kulturella" förändring som S-kongressen innenbär i synen på företagandet.

Möjligen ska man också komma ihåg att prat ger föga stöd hos "praktiker" som framför allt de mindre företagarna. Visst har socialdemokratin haft en lång resa att göra. Tidigare, och möjligen en del kvar också i dag, fokus vid storförtagen är viktigt att bryta. Med kongressen är förutsättningarna goda. Och Linder har en kommentar värd att delvis instämma i och delvis invända mot:
av minst tre skäl måste Alliansen ändå ta charmoffensiven på allvar och kraftigt höja sina egna ambitioner i småföretagarfrågorna. Maud Olofsson får inte lämnas ensam
Invändingen mot gäller Maud Olofsson. Hon må ha en hög ambition att prata mycket. Av resultatet är det sämre. Och när det är valtider förefaller fler företagare trots allt rösta på (S) än på Olofssons parti.

Årets företagarkommun blev Oxelösund. Med tanke på kommunens tradtionella dominans av (S) och industri är det kanske en ypperlig illustration av det som händer. Att Botkyrka, samma S-bastion, hamnar på en bra sjätte plats är väl samma viktiga signal.
1. Oxelösund, Södermanlands län
2. Mörbylånga, Kalmar län
3. Krokom, Jämtlands län
4. Salem, Stockholms län
5. Nacka, Stockholms län
6. Botkyrka, Stockholms län
7. Grästorp, Västra Götalands län
8. Norberg, Västmanlands län
9. Töreboda, Västra Götalands län
10. Orsa, Dalarnas län
Det rödgröna alternativet kommer på allvar att utmana alliansen i valet 2010. Också på området "bästa företagarklimat".

Fler bloggar: Camilla Littorin,
Fler progressiva på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Andreas Eriksson sa...

"Årets företagarkommun blev Oxelösund. Med tanke på kommunens tradtionella dominans av (S) och industri är det kanske en ypperlig illustration av det som händer."

Är det? Med tanke på att du kommer från Strängnäs antar jag att du är medveten om vilken branch dessa företag är verksamma i. I länken står det:

"Bäst lyckas Oxelösund i kategorin omsättning – där man haft den tredje högsta tillväxttakten i riket. Hela 65 procent av Oxelösunds aktiebolag redovisar en ökad omsättning..."

Du vill alltså göra gällande att det är det kommunala styret i Oxelösund som ligger till grund för förstaplatsen, inte den globala stålmarknaden?

PS. Hur vore det om du kunde besvara kommentarerna på dina tidigare inlägg? Du vill väl inte framstå som någon jäkla Lennart Holmlund?

Peter Andersson sa...

Andreas: jag har lika lite som för Norberg eller Nacka gått in i analyser av Företagarnas ranking. Mest som illustration att även i S-kommuner är det i högsta grad möjligt att vara företagare. Det är väl lite det som företagarnas metod att ranka kommuner också tar fasta på.

Anonym sa...

S-kongressen kom ju inte med några NYA förslag och du vet säkert att det är företag som skapar jobb och inte politiker i en marknadsekonomi.

Peter Andersson sa...

John. Jag vet i alla fall ett krav från S i Solna som fick stöd av kongressen: att se över arbetsgivarinträdet i sjukförsäkringen utifrån småföretagens situation. Fler beslut på http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Utbildning-och-entreprenorskap-ger-hogre-tillvaxt-och-fler-jobb/

Sen tror jag att själva debatten var minst lika viktig som att komma med konkreta löften. Att (S)på allvar ser entreprenörer och företagare som en bärande förutsättning i samhället. Att inte, som kanske varit bilden, börja program för fler jobb med AMS utan med just företagandets villkor. Riktlinjerna inleds nu inte med AMS-politik. Dessutom har (S) en lång historia av goda kontakter med storföretagen. Med de mindre har det varit sämre..lite av att "räkna hem" där det funnits fler jobb och kanske en stark facklig part.

Ett ytterligare perspektiv: även om företagare som grupp säkert vill se sig som "lyckade" och "framgångsrika" så har många hamnat helt vid sidan om när det gått mindre bra. För att säga det med andra ord: Ofta är företagaren väl så "proletär" som den anställde , något som (S) varit dåliga på att erkänna och ha politik för

/P

Anonym sa...

Socialdemokraterna har en oerhört låg trovärdighet i företagarfrågor. Faktum är att det bara är tre-fyra år sedan som till och med vänsterpartiet hade en mer företagarvänlig politik.

Göran Persson sa på sin tid - "det är inte vårt folk". Och den synen lyser igenom fortfarande. De sossar jag träffar och diskuterar näringspolitik med brukar förr eller senare kläcka ur sig att småföretagare mest är bidragskramare som plockar ut flyttbidrag och andra bidrag ur statskassan och sedan sätter företaget i konken.

Jag har varit med om det så många gånger.

Om du som politiker skulle fråga företagarna själva, så säger en bred majoritet av oss NEJ till "stödformer" av allehanda slag. Det är mest storföretagen som har tid att fylla i blanketter för att få pengar av staten. Vi andra är fullt upptagna med att driva våra företag.

/Ingemar

Peter Andersson sa...

Ingemar. Jag menar efter att ha följt hela vår kongress att det gamla sättet som möjligen fanns att se på företagande är bortsorterat. Tack och lov. Och lite av det nämnde jag också i en kommentar ovan. Visst tar det tid sen att berätta och få genomslag för det nya men jag tror det är helt möjligt. Samtidigt som det också kräver att vi får möjligheter att visa det.

/p

nystatare sa...

"S-kongressen kom ju inte med några NYA förslag och du vet säkert att det är företag som skapar jobb och inte politiker i en marknadsekonomi."

Nej, det är individer, som med sin motivation, arbetsvillighet, kreativitet, och vilja, som tillsammans i ett företag skapar möjligheter för tillväxt, som är förutsättningen för att jobb kan finnas, skapas, och för att entreprenörens företag kan gå med vinst.
Politikern skapar byråkratiska regler som hämmar arbetslösa, men duktiga människor, och krånglar till det för entreprenörer i småföretag.
Att säga att det är företagen som skapar jobben, är lika byråkratiskt som socialdemokraternas politik självt.
Det är individen som skall stå i fokus, inte den byråkratiska organisationen.

Så hur skapar Vi, som individer, tillsammans med andra kreativa individer, individer med resurser på olika sätt, Jobb?
Hur skall vi få Jobb eller försörjning?

http://nystatare.blogspot.com/2009/11/hur-skall-vi-fa-jobb-eller-forsorjning.html

NyStatare - med knapp rätt att ens tycka