lördag 2 maj 2009

Första maj en S-kick för valseger!

r
Blev första maj-firandet en socialdemokratisk offensiv som ökar valsegerchanserna i nästa års val? Jag tycker det. Efter att ha upplevt firandet i Sundbyberg och på det överfulla Norra bantorget känns det som socialdemokratin har goda chanser. Det bekräftas också av en ny mätning från Novus opinion. Mona Sahlin hade fullt hus i Malmö och Wanja Lundby-Wedin mötte rekorduppslutning ´på två platser.

Det räcker förstås inte. Som Svd:s Lena Hennel noterar så klarar inte S att återta regeringsmakten enbart genom kärnväljarna. Man måste nå ut till bredare grupper än så. Helt rätt. Men möjligen är det inte just på första maj som läget är som störst att locka till sig de breda väljargrupper som rör sig över blockgränserna. Även om offensiven på Första maj både ger gott mod åt de valarbetares om ska övertyga väljare och samtidigt sänder några viktiga signaler hem i stugorna hos människor.

Det finns i stället stora chanser att de söker sig till (S) när jobbkrisen blir synlig på allvar och när kvaliteten i välfärden drabbas därför att Reinfeldts regering gör fel saker. Jag är fortfarande helt övertygad om att väljarna inte accepterar klyftor i Sverige. En liten liten ansträngning från "gammelmedia" att faktiskt granska och rapportera om regeringens politik kan få förödande effekter för den borgerliga alliansen.

Man får olika bilder av första maj i medierna. DN:s förstasida har rubriken "Offensiv Sahlin fyllde majtal med vallöften". Den som i stället läser SvD får bilden att "Pressad Sahlin satte sig i kärnväljarnas knä". Mats Engström,
Aftonbladet, berättar att han "försökte verkligen hitta plakat med det där upproret mot Wanja Lundby-Wedin som så många skriver om. Lena Mellin på samma tidning ser att något har hänt - "politiken vässas".

De största ansträngn
ingarna att skita ner första maj och S görs tragiskt nog av SvT. Gårdagens första maj-rapportering börjar inte med själva manifestationer utan med personer som valt att inte delta.

Jag hann bli rejält förbannad när Aftonbladets rubriker antydde att Göran Persson var kritisk mot sin efterträdare. Men i själva intervjun är han tack och lov tydlig med att han inte tänker recensera efterträdaren. Det är nog bra för såväl partiet som för Göran Persson själv.

Att Karins inlägg om medias ibland helt galna vinklingar får höga "populärpoäng" på socialdemokraternas bloggportal är utmärkt. Karin lyfter också fram att Mona Sahlin visst hade fokus på jobben. Hon har rätt: jobben kommer först oavsett om annat sägs i medierna.

Jag ser
från balkongen att den politiska agitationen går vidare också dagen efter första maj. På Sjödalstorget står socialdemokrater från samhällsbyggnadsnämnden. I andra torghörnet finns moderaterna. Valkampen har börjar på allvar.

Läs mer av andra bloggare:
Karin Berg, Sara Karlsson, Anna Wikström, Sjölander, Rasmus Lenefors, Jonas Morian, Kulturbloggen, Milischia Rezai, Danielsssons lakejer, Roger Jönsson, Solidariskt Sverige, Kent Persson är positiv ur andra perspektiv. Per Ankarsjö fattar inte hur man orkar lyssna på tal

Läs mer i gammelmedia:
- Novus opinions undersökning. - DN sammanfattar pressreaktioner. - SvD om S-pressens reaktioner.SvD, signerat, - Aftonbladets ledare. - Aftonbladet om Monas tal.DN:s ledarkommentarer,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,