söndag 17 maj 2009

Jobben - en avgörande valfråga den 7 juni

I fredags presenterades Socialdemokraternas valmanifest. Jobben pekades helt riktigt ut som den viktigaste frågan tillsammans med klimatfrågorna. Men att jobben och kampen mot arbetslösheten har något med EU att göra är inte självklart för alla. Konstigt nog. Svenska dagbladet hävde på ledarsidan ur sig att S var desperata. Förklaringen var att man tog upp jobben i manifestet. Enligt tidningen var detta ingen Eu-fråga. På samma sätt saknas jobben och kampen mot arbetslösheten i Gunnar Hökmarks ambitioner om han väljs om. För det moderata förstanamnet är jobben inte prioriterat.

I dag kopierar regeringen Reinfeldt delar av det socialdemokratiska valmanifestet.
Även om direkta frågor som rör arbetslöshetsbekämpning inte primärt är en fråga för EU, kommer det att krävas av oss att vi som ordförandeland agerar för att samla EU:s medlemsländer för att mildra nedgången, undvika att arbetslösheten biter sig fast och lägga grund för att vi tillsammans står starka när konjunkturen åter vänder uppåt
Naturligtvis vågar man inte ta bort arbetslösheten ur sin kommande plattform för ordförandeskapet. Man lindar in och bäddar in allt i en global kris som andra ansvarar för. Att krisen förstärks av en osäkerhet hos svenskarna som leder till högre sparande och lägre konsumtion tas inte upp. Regeringens felprioriteringar rättas inte heller till i programmet. Det är retorik och tomma ord utan uns av förankring i den politik man driver.

Jag tycker att det är bra att regeringen är öppen med att man inte själv föder alla viktiga politiska förslag. Ibland låter det på exempelvis Maud Olofsson som om detta klot skapades den dag centerpartiet fick henne som ordförande. I DN-debatt skriver partiledarna:
Sverige har sedan ett antal år tillbaka också tydligt prioriterat klimatfrågorna i Europasamarbetet. Vi har varit pådrivande för att EU ska anta ambitiösa mål för minskade utsläpp, ökad användning av förnybar energi och bättre energieffektivitet
Jag utgår från att man inte definerar "ett antal år" som från oktober 2006. Minns också själv att det man tar upp var frågor som dagligen fanns på agendan i regeringskansliet när jag jobbade där. Europasamarbetet blir att viktigare. Parlamentet är inte bara en diskussionsklubb utan för allt större inflytande. Att vi gemensamt kan skapa goda förutsättningar för fler jobb och minskat utanförskap i EU-länderna är viktigt. Det vill säga: göra det regeringen Reinfeldt lovade före valet men inte lyckades med efter valdagen. Om detta misslyckande skrivs dock inte ett kommatecken i den blåa regeringens tidningar.

Bloggar: Robert Noord, Peter Johansson,
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,