fredag 15 maj 2009

Fler jobb, gröna jobb, trygga jobb

Valet borde kanske ha en given utgång om man vad väljarna tycker är viktigast och jämför det med dagens socialdemokratiska valmanifest. Fler jobb, gröna jobb, trygga jobb är huvudspåret. Jämför man sen med de stora samhällsproblemen som politiken ska möta, både i EU-parlamentet och i den svenska politiken leder det i samma riktning. Samhällskritik, förslag för att möta problemen, drömmar om framtiden. Konkret och långsiktigt.

Dagens
begivenhet på Medborgarplatsen var viktig. Sen partiet efter första maj fått nya krafter så ligger nu politiken på plats inför den 7 juni. Ett val som hålls i en tid då landets finansminister talar om massarbetslöshet men lägger kraften på annat. Ett val som hålls då klimathotet ökar och landets regering pekar finger åt andra och säger: "Gör något!". Ett val till ett europaparlament där det ledande borgerliga partiets företrädare får underkänt av Naturskyddsföreningen för väldigt svaga insatser för miljön.

På den borgerliga sidan äts de mindre partierna upp av Reinfeldts moderater. Kd och nära nog centern är utanför riksdagen. Det blir en hård kamp om platserna i Europaparlamentet men faktiskt inte främst om det: ska Europa vägledas av frågor som lyfts i S-manifestet; jobben, miljön och tryggheten. Eller ska den höger som faktiskt fortfarande är höger i Europa, där de svenska moderaterna ingår, få driva sin marknadsinriktade linje? Det är om detta valet handlar.

Läs fler bloggar: Karin Berg,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Dom enda som har trygga jobb i Sverige är den innersta kretsten av politiker och tjänstemän på partiernas HK.