torsdag 28 maj 2009

Skatter bedövar och trygghet blockerar?

Min favoritinspiratör till blogginlägg, SvD:s ledarsida, slår till idag. Främst tänker jag inte på att artikeln till 99 procent handlar om borgarna medan bilden i papperstidningen visar en något trött Wanja Lundby-Wedin. Nästan samma insinuanta påhopp som Reinfeldts inledning i Kvällsöppetdebatten. För artikeln är väl egentligen ett första uttryck för kritisk hållning till Reinfeldts regering. Jag har väntat.

Ledaren går igenom några pinsamma moderata felsteg men balanserar det med att lyfta positiva bilder av borgerligheten. Här höjs också ett varningens finger för att den nuvarande oppositionen förvisso är moloken nu men möjligen rycker upp sig. Artikelns huvudbudskap kommer i slutet där SvD uppmanar Reinfeldt att "inte lägga reformpolitiken på hyllan".

Nej nej. "Reformpolitik" i Svd-tappning är inte vad det har varit. Ett barnbidrag där. En föräldraförsäkring här. Någon satsning på skolan, vården eller omsorgen. "Reformpolitik kan nu för tiden vara helt andra saker. Sänkta skatter och försämrat anställningsskydd t.e.x.
Det krävs en kraftfull reformpolitik för att göra Sverige bättre, och inte bara vilja att bevara det som uppnåtts. Utanförskapet finns kvar därute, och kan inte åtgärdas utan aktiv politik. Regelverken på arbetsmarknaden blockerar ännu jobb och tillväxt. Skattetrycket bedövar fortfarande folks företagsamhet.
Reinfeldt får bassning av tidningen när det gäller valsveket om jobben. Nu uttrycks ju detta försiktigt. Det här är minerad mark! SvD avstår från att lyfta fram att det var löften om jobb och minskat utanförskap före valet - det blev färre jobb och fler i utanförskap efter. Det borde man ha gjort. Men att man faktiskt skriver att utanförskapet finns kvar tillhör höjdnivåerna av regeringskritik dessa dagar. Det är bra. Det verkar också som SvD precis som oppositionen har noterat bristerna i politik. Även om det rätta nog är att regeringen för fel politik.

Det SvD önskar sig av Reinfeldt bekräftar också att de moderater som började kalla sig för nya för att nå maktens pidestaler finns kvar i sin gamla hederliga skepnad. Som öppet erkänner att man tycker trygghetslagar på arbetsmarknaden "blockerar" företagandet. Som öppet deklarerar att sänkta skatter är prioriterat därför att de "bedövar". Som bekant har ju den politiken retoriskt lagts in i arkivet av Reinfeldt. Möjligen är dagens SvD-ledare en start på en mycket spännande intern idédebatt inom det ledande maktpartiet. Då tydliggörs också skillnaderna mellan Reinfeldt och Socialdemokraterna. Det är mycket bra.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,