tisdag 26 maj 2009

Låt höger vara höger och sossar vara sossar

Den samlade högern i Sverige har nu både den politiska och ekonomiska makten. Idag uppvisar man förvisso en något splittrad syn på läget för Sverige, en splittring som också verkar finnas inom regeringen. Samma dag som statsrådet Leijonborgs Globaliseringsråd talar för sänkta skatter betonar finansministern att så icke är möjligt för tillfället.

Den linje för framtiden som moderaterna verkar ta ser ut att vara en fortsättning på den politik man faktiskt har fört men en jättevändning i hur man talar om den. M vann inte valet på löften om skattesänkningar utan på löften om jobb och minskat utanförskap. Som bekant blev det tvärt om: fler i arbetslöshet och fler i utanförskap. Arbetsförmedlingen berättar att

Antalet långtidsarbetslösa ökar vecka för vecka. Den senaste vecka 21 blev 697 fler långtidsarbetslösa och jämfört med vecka 21 2008 har antalet ökat med 22 334. Den totala arbetslösheten har ökat med 93 905 till 216 755.

Samtidigt sänktes skatterna med 85 miljarder med en profil där den som redan har mest har fått mest i sänkta skatter. Och lika allvarligt: med den prioriteringen har inte skolan, vården och omsorgen fått de resurser som krävs för att höja kvaliteten.

En moderat regering och högre arbetslöshet pressar utan tvekan tillbaks löntagarna. I krisens spår passar näringslivet på att kräva frysta löner. Om detta gäller näringslivets egna bonusbadande direktörer är väl tveksamt. Man använder krisen till att försöka slå sönder den ganska starka position som de anställda trots allt har haft i Sverige. Och man gör det med fullt stöd av regeringen.

Det finns en stor fördel jämfört med förra valet: väljarna kan få tydliga besked om vad som är vad i politiken. Att höger är höger och vänster är vänster bör sägas tydligt också i ord. Det retoriska bedrägeriet som moderaterna har sysslat med - att låta som sossar därför att man vet att väljarna uppskattar det - måste upphöra. Kanske valet 2010 kan kännetecknas av att en moderat låter som en moderat. Problemet för dem är väl att väljarna inte vill höra budskapet.


Mer i DN:s ledare, Aftonbladet,
Bloggar på Knuff. Alliansfritt Sverige,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Strutsman sa...

Arbetslösheten är lägre än den hade vart med en oförändrad socialdemokratisk politik. Där skulle krisen gjort ett ännu sämre läge till en större katastrof!

Svenskt näringslivs krav är helt rimliga, och det handlar inte bara om företagens, utan också om löntagarnas bästa.

Och att moderaterna blivit vad sossarna borde ha varit är lite synd. Jag skulle vilja se en slopad värnskatt och höjd gräns för statlig skatt. Dessa skatter är en orimlig börda på dom som råkar tjäna lite mer. Jag har själv studerat till 30 års ålder och blir nästan direkt tvungen att betala en marginalskatt på ca. 65-70 % samtidigt som jag har studielån att betala tillbaka. Finns ingen solidaritet med de som skaffar sig en högre utbildning?