söndag 31 maj 2009

Partikampanjer genom kommun och landsting helt okey

Jag skrev ett inlägg för en tid sen då jag försökte uppmärksamma en kampanj som nu pågår om vårdvalet i Stockholm. Inte för att jag haft någon större förhoppning om något "skoop" eller uppmärksamhet i gammelmedia. Men det kändes viktigt att föra upp frågan på dagordningen:
Är det rätt att partier använder kommuner, statlig administration och landstingsbyråkrati och deras pengar till att föra kampanjer i frågor som enskilda partier vill få uppmärksamhet kring?
Mitt exempel gällde att landstinget har dragit igång en stor kampanj om vårdvalets alla förträffligheter i en tid då samhällsbudskap inför EU-valet sköljer över medborgarna. Jag betecknar det som helt uteslutet att den politiska ledningen i landstinget varit helt utan inflytande över kampanjens förläggning i tid. Moderaterna har från början haft patientrörligheten i Europa som en huvudfråga. VIsst: alla tycker så men det skiljer i om landstingen ska kunna påverka beslut i frågan, där m vill att Brysselbyråkrater ska avgöra medan S betonar att vård efter behov och inte om du har tjock plånbok är det centrala.

Det viktigaste med Vårdval Stockholm är att den kritik som kommit från vårdens anställda, från forskare, patienter och politisk opposition tas på stort allvar och leder till förändringar. Det hindrar inte att också övertramp när det gäller hur makten använder gemensamma resurser till egen kommunikation måste belysas.

Frånvaron av reaktioner måste tolkas som att det är helt okey framöver att kommun- och landstingsledningar använder skattebetalarnas pengar till exempelvis kampanjer som är samkörda med vad man som parti driver för frågor. Jaja, själv tycker jag att det är smaklöst. Men om det så kallade "allmänna rättsmedvetandet" tycker att det ok så finns det ingen anledning för andra partier att avstå från dessa gratis tillgängliga medel för egna valkampanjer. Om Filippa Reinfeldt får och kan så varför inte andra?? Eller??

Mer om vårdval Stockholm här, Svds ledarblogg här. Korseld här.
Egna inlägg här ,här och här. Björn skriver r och Roger här.
Fet
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,