söndag 3 maj 2009

Ep-valet 7 juni är på allvar!

[uppdaterad] Valet den 7 juni till europaparlamentet avgör vilka idéer som ska styra EU-politiken de kommande fem åren. Det är inget låtsasval! Hur ser EU:s politik ut när det gäller jobben, miljön, tryggheten på arbetsplatserna och mycket annat. Om detta röstar vi den 7 juni. Åsa Westlund utvecklade mycket av (S) utgångspunkter i sitt första maj-tal här. Precis som i valet till riksdagen nästa år blir det en kamp mellan främst M och S. Men andra partier vill vara med. Några med rent destruktiva mål. Andra med mer avgränsade - om än viktiga - frågor på sitt program. FI och pp söker mandat i parlamentet. De etablerade partierna gör mycket klokt i att ta de "små" på stort allvar.

Demokrati betyder folkstyre. I hemliga val avgör väljarna vilka som ska företräda dem i parlamentet. Den ganska stabila "partimix" som Sverige har är inte given. Men ibland har vi som finns i partier som verkat i åratal svårt att inse att tiderna förändras. Och att det kräver förändringar och förnyelse av oss själva. Signalerna har funnits länge. I val efter val har partisplittringen ökat, andelen partibytare likaså. Allt fler byter parti mellan val. Öppenheten för det nya är större. Och möjligen: i ett val som hur viktigt det än är kan kännas "avlägset" kan lockelsen att markera missnöje mot det gamla leda till en röst på uppstickare.

Personligen ställer jag krav på att partier redovisar värderingar, att man har heltäckande samhällssyn och att det ligger till grund när man tar ställning i sakfrågor. För min egen del är därför inte enfrågepartier något tänkbart alternativ. Men var och en väljer själv. Det är demokratins hela idé. Erfarenheter från när Ny Demokrati kom in i riksdagen lär oss att det inte alltid är något väljarna i stort kräver. Där är i stället den mediala uppmärksamheten avgörande. Man kan faktiskt bli vald i Sverige på rena ploj och skrämmande nog på att bygga budskapet på fördomar och främlingsfientlighet. Hotet att svenskarna sänder Sverigedemokrater till Europaparlamentet ska tas på stort allvar. EU klarar sig utan fler politiker som har den människosynen.

Historien borde lära oss i de etablerade partierna att aldrig ta lätt mot nya utmanare. Ny demokrati i ett tidigare riksdagsval och förra Ep-valets junilista är två läxor. Om väljarna förändras måste partierna också utvecklas. Tyvärr räcker det inte att hänvisa till att vi historiskt "har gjort gott för Sverige". Det krävs betydligt mer av framtid i budskapet för att väljarna ska ge oss stöd.


- Newsmill: Katrine Kielos om S modernisering
- Newsmill: Kent Persson om grisen i säcken-val på Pp.
- EU-perspektiv på Pirate Bay-processen som hjälp till Pp?
- Progressiva bloggare på Netroots, om europaparlamentsval, EU,
Andra Bloggar: Klara, Knuff om Pp, Knuff om uppstickare, Knuff om Pp i undersökning
- DN inför "examen" i Europaparlamentet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,