tisdag 19 maj 2009

Varför skriver folkpartiet en debattartikel?

Folkpartiet ingår i Sveriges regering. De har, så att säga, makten i Sverige. Ändå är det på DN debatt som partisekreteraren Ullenhag gör utspel om en ny folkomröstning i Sverige om Euro-samarbetet. Folkpartiet har beställt en mätning som visar på stöd för detta. Det är ärofullt och hedervärt att partiet står för sina idéer. Men det är märkligt att partiet som ingår i en regeringskoalition skriver en hel debattartikel utan att reda ut huvudproblemet: deras egna regeringskamrater vill inte göra detta nu.

Därför blev också partiledardebatten i Agenda en uppvisning i splittring. Fp vill nu. Centern vill ha en utredning. Vad jag förstår säger Reinfeldt ungefär sammma sak som Mona Sahlin. Hänsyn måste tas till folkomröstningsresultatet. I stället för att rikta kraften till att försöka samla regeringskamraterna vänder Ullenhag ett viktigt debattinlägg i en viktig fråga till ett angrepp på socialdemokratin och Mona Sahlin. Visst. Det är valkamp som gäller och S är väl utsedda som folkpartiets huvudmotståndare. Men man bör starta med att rensa i eget bo innan man ger sig på andra. Sen kan man bara som parantes notera att frågan som folkpartiet verkar tro, inte har ett dyft att göra med valet den 7 juni.

För min egen del tog argumentationen om Euron slut med ett mord på Anna Lindh. Jag jobbade just då med material till ett underlag som valledningen skulle dra för Anna inför en TV-debatt. Precis som Anna var jag förstås övertygad om att Sverige borde införa den gemensamma valutan. Det tyckte inte en majoritet av väljarna. Respekten för deras åsikter i hemliga val är viktigare än knappa majoriteter i mätningar som folkpartiet själva har beställt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant med denna "nya" frågeställning. Först ett EMU-val som gick emot Fp 2003. Sedan den ena opininionsundersökningen efter den andra under hösten 2008, som återigen visade att majoriteten ville ha kvar kronan. Sedan ännu en ny opinionsundersökning våren 2009 (hur nu den kom till...) där det nu fanns en marginell majoritet för euron. Fast ändå inte särskilt övertygande. Och så dagens opinionsundersökning, som inte längre behandlar kärnfrågan, det vill säga om vi skall ha euron eller inte utan nu är huvudfrågan istället en ny folkomröstning i sig.

Skärpning Folkpartiet! Att ni har interna problem inom Alliansen är en sak, men detta är ingenting annat än ett desperat beteende från Fp:s sida.

Anders sa...

Gott skrivet Peter!

I mycket svepande ordalag redogör Erik Ullenhag för sina åsikter i artikeln, bl.a.

"Under ett antal år var eurofrågan därför nästan politiskt död"Här beskriver han de 4-6 åren mellan 2003 och framemot idag, 2009. Bättre än så kunde man tycka att han kunde prestera..

Insiktsfullt av dig att reflektera över sakernas tillstånd, något som tryvärr inte alla gör ... vilket man kan se bl.a. här:

http://www.robertnoord.se/uteslut-inte-en-folkomrostning-om-euron-under-nasta-mandatperiod/

Känns inte som att 51 procent är någon övertygande majoritet. Att folkpartiet står för utspelet borde få folk att dra öronen åt sig. Och att endast 1000 personer är tillfrågade borde definitivt sänka tilltron till "undersökningen" ifråga.

Mvh
Anders