lördag 16 maj 2009

Europasamarbetet viktigt för jobben - om den politiska viljan finns

Dessa dagar står tusentals aktivister från olika partier på gator och torg. Samtalar med folk, delar flygblad och ordnar mer avancerade jippon som ska ge uppmärksamhet åt de egna förslaget inför valet den 7 juni. I förhållande till antalet väljare är det få väljare som trots alla insatser nås av partiernas budskap direkt från partiföreträdare.

Att mediernas bild
är viktig är därför inte konstigt. Genomslags-kraften är mycket större än partiinsatserna. Det gäller inte lika mycket tidningarnas ledarsidor och tack och lov för det. Svenska dagbladet fortsätter i dag sin medvetna linje som man får förmoda att ägaren förväntar sig: "Måla socialdemokraterna i svart och moderaterna i ljust skimmer". Den här dagen beskrivs vi som ett parti i desperation.

Så är det inte. Visst kunde man önska sig högre opinionssiffror än den senaste SIFOn. Men skulle S få de 32,6 procenten så är det ett lyft från förra valet. Det är ett resultat som ligger 7 procentenheter högre än moderaterna. Det är en mätning som ger den rödgröna alliansen en god utgångspunkt inför valåret 2010.

Sverige går in i tider med massarbetslöshet. Utanförskapet ökar trots löften om det motsatta. I det läget är det bra att moderaterna och dess språkrör Svenska dagbladet öppet säger att EU inte har något att göra med jobbpolitiken.
"Arbetslösheten är helt enkelt inte en fråga för EU-parlamentet". Det är förstås en fråga om politisk vilja. Problemet är att den svenska regeringen inte heller verkar se det som en uppgift. Den ideologiska övertron att sänkta skatter ska ge fler jobb får nu betalas av oss alla när krisen slår till.

Ser man Europasamarbetet som viktigt så måste jobb och arbetslöshet finnas på EU:s dagordning. EU är inte gråa, trista maktrutor som fylls med representanter för 27 medlemsländer. EU är inte en delegation svenskar som åkter till Bryssel och "representerar Sverige". EU och EU:s parlament är politik, val mellan höger och vänster och partigrupper som tycker olika. Den socialdemokratiska gruppen sätter kampen mot arbetslösheten och utanförskapet högst upp på dagordningen. Jag tänker rösta på den politiken.

Bloggar:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,