tisdag 5 maj 2009

Miljön och jobben nödvändigt fokus i Europapolitiken

Det lär bli ett miljöval till europaparlamentet i juni. Det är bra, det är viktigt och det är nödvändigt. Det känns också som om socialdemokratin går stark in i den debatten. Den som vill veta mer om S miljöpolitik för Europa måste bara läsa Åsa Westlunds blogg och hemsida. Åsa sitter i dag i parlamentet och i dess miljöutskott.

Att också jobben blir viktig är självklart. Vad kan vi gemensamt göra för att återhämta tillväxten i EU? Hur kan vi skapa trygga jobb, inte acceptera sämre villkor och lägre löner? Vad gör vi gemensamt för att bekämpa jobbkrisen? Om EU-länderna skulle göra samma misstag som den svenska regeringen så är det illa. En ideologisk övertro att sänkta skatter ger fler jobb har varit olyckligt för Sverige, ett misslyckande för Sverige, och ska inte exporteras vidare.

Man frågar sig hur moderaterna ska klara debatten om miljö och jobb. Egentligen havererar mycket av deras strategi. Reinfeldt hade bestämt sig för att prata "Sverige". De svenska väljarna skulle inte mobiliseras, entusiasmeras eller engageras eftersom EU är viktigt för jobb och miljö. Det var det nationella, vaktslåendet om det blågula, som skulle ge röster.

Den fråga som är viktigast för väljarna är också en svag fråga för Reinfeldt. Det mest häpnadsväckande beviset för det var i början av statsministerperioden. I medierna uttryckte sig Reinfeldt förbluffande yrvaket: "Man har sagt mig att klimatet är hotat..", Mars 2007!
Visst har Sverige antagit mål som EU lagt fast. Men Reinfeldt har haft en uppfattning att så lite ansvar som möjligt ska tas av Sverige och så mycket ansvar som möjligt av världens fattiga länder. Det är vare sig en hållbar eller moraliskt acceptabel politik.

Dagens Aftonbladet-ledare berättar om svagheterna i den samlade miljöpolitiken:
Regeringen talar mycket om klimatet, men har gjort för lite i andra viktiga miljöfrågor som biologisk mångfald, skyddet av Arktis och en effektivare användning av naturresurser. Efter påtryckningar från andra länder finns äntligen EU:s hållbarhetsstrategi på dagordningen, men det är väldigt sent för att få fram bra resultat.
Visst är det bra att Sverige sköter sig i EU. Positiva omdömen från kommissionen är betydligt bättre än negativa. Förstås. Möjligen har erfarenheter från det tidigare ordförandeskapet nu använts och ger en god bild av svenskt engagemang i EU-sammanhang. Det är viktigt. Samtidigt är det välkommet att valet den 7 juni handlar om politik. Vi verkar tack och lov ha passerat ja/nej-debatten. Måtte nu inte sakfrågorna som är viktiga för väljarna och för Europa slås ut av alltför mycket (i sig viktiga) grundlagsdebatter och andra "kunskapsfrågor" om EU:s institutioner. Valet måste handla om EU:s framtid, vägvalet, höger eller vänster och om sakfrågor. Då kan valdeltagandet också bli hyfsat.

Andra bloggare om "Wallström-berömmet".
Mats Engströms Europablogg, Kent är som alltid positiv,
Peter Soilander,
Jens har programmet för EU:s samlade socialdemokrati.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,