lördag 30 maj 2009

Skräckexemplet bättre än Sverige

Vi är många vänstersinnade som har ett hjärta med blandad hat-kärlek till USA. Under åren har det negativa ofta tagits när den sociala tryggheten har diskuterats. Något har förändrats. Idag verkar till och med detta skräckexempel vara bättre än Sverige på några trygghetsområden. Försämringarna för svenska arbetslösa i a-kassan sänkt har Sverige till en bottenplats av länder som är jämförbara. Slovakien är tydligen bättre.

När man som bäst behöver ett starkt trygghetsnät, när krisen slår till, så har Reinfelds regering försämrat den. Det förrädiska talet om "jobb" och "utanförskap" banade vägen. Stödet från väljarna gavs för detta. Hela upplägget byggde på en skimär. Moderaterna hade aldrig för valet 2006 talat jobb. Socialdemokratin hade gjort det sen 1889. Moderaterna hade före valet alltid dömt ut den aktiva arbetsmarknadspolitiken, "AMS-politik". I praktiken ledde det till att de stora kostnaderna för arbetslösheten med moderat politik lade på passivt stöd. Moderaterna hade före valet alltid talat till de välbärgade och för en politik för dem. Efter valet har fokus varit lägre skatt för dem som tjänar mest. Det har man gjort trots att man egentligen inte haft råd. Retoriken, den tomma, om utanförskapet var bevisligen bara tomt valprat. Men som talesättet säger: "Intresset ljuger aldrig".

Den finansminister med tofssvans som verkar ha stort förtroende hos svenskarna vägrade lyssna på krissignalerna. Det som kunde ha byggts upp som försvar för jobb och välfärd vägrade Anders Borg ta till sig. Jobbkrisen är här. Massarbetslösheten nalkas. Fler hamnar i utanförskap och välfärden står på spel i krisens spår. Visst är det helt självklart: jobb är bättre än passiva bidrag och utanförskap. Nästa veckas val kan fler socialdemokrater röstas till Europaparlamentet. Nästa år kan socialdemokrater röstas till riksdag, kommun och landsting.
Där finns faktiskt konkreta program för det Reinfeldt bara kan prata om.

Fler bloggar om jobbävningen på Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,