torsdag 21 maj 2009

Väljarnas dom över politiken ger moderat opinionsras? ver 2

[Uppdaterad] Hade (s) rasat 12 procent så hade svenska ledarredaktioner satt in högsta möjliga tryck: Politiken hade skåpats ut, partiledaren hade drabbats av medial avrättning och alliansen hade samtidigt sagts vara framtiden. Jag spådde i morse att detta inte skulle hända moderaterna nu. Jag ser ännu ut att ha fått rätt. Undantag är Expressen som beskriver läget med rubriker om "moderatraset" och moderaternas skräcksiffror. Man får möjligen avvakta till morgonens papperstidningar för analyser.

För oss andra som inte har lön för att tala väl om Reinfeldts regering kan analyserna ta vid. Andra lär tala om mättekniska brister, för en gångs skull. Här är det låga valdeltagandet något som påverkar mätningarna. Varannan svensk vet inte ens om att det är ett val på gång.

Denna Kristi Himmelfärdsdag rasar moderaterna 12 procentenheter i Demoskops mätning. Socialdemokraterna går fram drygt 3 till 35,9. Piratpartiet har nästan 8 medan det glädjer mig att Sverigedemokraterna inte ser ut att lyckas.

Men tänk om det är politiken som värderats och också omvärderats av väljarna den här gången? Det är inte ologiskt att människor dömer (m) ganska hårt när man nu har slagit fast att de viktigaste frågorna man ska driva är frågor där man har misslyckats på hemmaplan, jobben, eller har ett väldigt lågt förtroendekapitat, miljön. Om det som i partiledardebatten (också i svd) blir en tredje fråga som kommer in i debatten, sjukvården, riskerar moderaterna ännu mer. I dessa tider av vårdvalskampanjer är det lätt att tro att just moderaterna har initiativet. Men väljarnas förtroende är högre för socialdemokraternas sjukvårdspolitik. En rättvis vård efter behov har ett brett folkligt stöd.

Moderaterna är kända för att vara starka i mätningar men sen förlora i själva valet. Den "förbannelsen" verkar kunna drabba partiet också den 7 juni. Jag gråter inte över det.


Bloggar: På Knuff om partiledardebatten.
Andreas Sjölander
, Robert Noord,
Esbati, Peter, Adventskalendern, Anna Vikström, Janne Pettersson,
Analyser av partiledardebatten: Henrik Brors, Barbro Hedvall, Av opinionen: Tv4, Expressen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,