söndag 17 maj 2009

En partiledardebatt som gör ännu fler väljare röd-gröna?

Att hela Sverige just nu går och längtar och väntar på kvällens debatt mellan partiledarna i Agenda är väl kanske väl optimistiskt. Men visst kan man hoppas på många tittare och ett konstruktivt meningsutbyte som klargör skillnader. Det var ett halvår sedan de möttes sist i Agenda-studion. Aftonbladet tecknar förändringarna sen dess.

Det finns onekligen frågor som jag och andra väljare gärna ser diskuteras. Hur vill partierna tackla massarbetslösheten och det växande utanförskapet? Hur förklarar statsministern den djupa ravin som finns mellan löften om jobb före valet och det bistra resultatet av den förda politiken? Hur ska Sverige vara offensiva i EU:s miljöarbete, inte bara springa efter eller skyffla problem och ansvar till andra länder? Kommer Reinfeldts regering att bygga på stöd från Sverigedemokraterna? Hur tänker partierna, även regeringen (!) tackla den kris i välfärden som hotar kommande år?

Opinionen pekar på ett jämt val 2010. Men även om tiden går fort så är det i politikens värld en evighet. Idag ses alliansanhängare med mycket uppdragna mungipor, en nästan farligt högt självförtroende och med segervittring vid allt de rör vid. Den åkomman - övermodets fälla - kan slå igen ganska häftigt om man inte ser upp. Det ÄR inte orimligt att väljare som för inte alls länge sen skapade en 15 procentenheters klyfta mellan borgare och rödgröna hittar tillbaks och åter gör det möjligt för statsvetaren Sören Holmbergs profetior om en ointaglig rödgrön ledning.

SvD,
Bloggar på knuff: Mer om debatten på Elisabeth Biströms blogg och på Johanna Nylanders blogg.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Inge sa...

Mats Knutsson i SvT skriver i sin kommentar:

"Det mest slående i den här debatten jämfört med höstens partiledardebatt här i SvT var att oppositionen nu verkade stortrivas ihop.

Den tidigare utstötte Lars Ohly (V)är tydligt inne i värmen nu. Han
återgäldade detta med att i debatten ständigt nicka instämmande och leende när Sahlin eller Maria Wetterstrand(MP) uttalade sig.

En bild av ökad samhörighet mellan oppositionspartierna kan påverka
opinionen positivt för oppositionen under det kommande året."

Det är ingen tvekan om att vi nu fick en föraning om att att de Rödgröna kan ge Alliansen en ordentlig match både i val till Europavalet och Riksdagsvalet.

De Rödgröna visar en vilja att göra något åt skitåren i Sverige oavsett om de beror på oss själva eller är en effekt av den internationella krisen.

Efter den tidvis deprimerande diskussionen om samarbetet s,v,mp kändes det enormt bra att se hur samtrimmade,offensiva och debattskickliga våra rödgröna ledare var.