tisdag 26 maj 2009

En opinionsmätning som oroar

Väljarmätningen från Aftonbladet/United Minds framtvingar en huvudfråga som också Helle Klein och Peter Swedenmark lyfter. Kommer moderaterna vid ett jämviktsläge efter valet 2010, där sverigedemokraterna blir vågmästare, att bilda en ny regering på Sd:s stöd? Risken för att Sverige får extrema krafter som på ett eller annat sätt är med och styr Sverige får inte underskattas.

De röd-gröna har gett besked. Det blir ingen sverigedemokrat som kommer att vara underlag för en S-v-mp-regering. Reinfeldt har hittills duckat. Folkpartister som ska hyllas i den del som alltid markerar mot mörkerkrafterna men som har en annan falang och en partiledare med batongen i ständig beredskap. Därifrån växer ständigt floran av folkpartistiska utspel som Sd mycket lätt kan ställa upp på. Det oroar förstås!

Tack och lov verkar det finnas ett tryck inom moderaterna att ta detta på allvar. Att söka majoritetsregering, som t.e.x. Kent efterlyser. Men frågan är om trycket håller om makten står och faller vid ett stöd eller inte från de polerade från yttersta högerkanten?


Annars är siffrorna 46,7 och 44,8 intressanta. Den förstnämnda är S-V-Mp tillsammans. Den andra- och lägre - visar väljarstödet för Fredrik Reinfeldts allians. När de talar kan man tro att det är minst det omvända som gäller och att den blåfärgade stapeln pekar rakt upp i skyn. Så är det inte. Frågan är hur länge den nästan snövita manteln som döljer skavankerna i Reinfeldts regerande kommer att bestå. Jobbkrisen och sveket från de vida vallöftena om fler jobb och minskat utanförskap är en riktig rejäl nedåtbomb för moderaterna om bomben väl får brisera.

Mer i DN.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

David Jn. sa...

Frågan är väl om oppositionen tänker ta hjälp av SD för att fälla en Allians-regering...