söndag 31 maj 2009

Låt Sverige och Europa rösta som de unga

I val till politiska församlingar lägger väljaren sin röst på stort och smått. Både värderingar och färdriktning OCH enskilda frågor. Så är det i alla val. När vi om en vecka röstar till Eu-parlamentet påverkar varje röst om EU ska styras av partier som står för värderingar om allas rätt, om det gemensamma ansvaret, om politik ska användas som förändringskraft. Eller ska stödet gå till partier som tycker att politiken ska dra sig tillbaks, sitta på läktaren och låta den så kallade marknaden sköta allt? Calle Fridén belyser väl att det vägvalet gäller Europa, inte bara de enskilda länderna. Med Piratpartiets framryckning kanske man ska lägga till: eller representeras av partier som helt öppet säger att man inte tycker något om det mesta.

Det kan låta stort och flummigt. Men det är viktigt när det kommer till sakfrågor: jobben, miljön, hotet mot klimatet och därmed faktiskt mot mångas överlevnad.
Vägvalet tycker jag att Johan Westerholm fångar i ett inlägg idag. Han skriver:
I grunden för att jag ser mer och mer vikten av att sätta människan före marknaden istället som dagens borgerligt dominerade Europa. Ett Europa där människan sätts på undantag för marknadens omättliga behov. Det är naivt att tro på den totalt avreglerade marknadens förmåga till hållbara lösningar, den vill alltid ha mer av allt vilket dagens jobb- och finanskris är ett mycket påtagligt bevis på.
Just där tror jag också att borgerliga anhängare missar något viktigt. Det gäller också dagens SvD-ledare som med oro i tonen resonerar om det massiva stöd som unga visar de röd-gröna i den svenska politiken. Här har alliansen och Reinfeldt inte mycket att hämta. Som Svd konstaterar:
I årets majbarometer från Sifo, däremot, får de rödgröna 67 procent mot de borgerligas 25
Precis som de unga röstar vänster behövs stödet också från andra. De senaste dagarna har många sossar vittnat om varför de röstar S den 7 juni (eller har förtidsröstat) Det känns viktigt att det mesta handlar om varför (s)-politiken är bra och mindre om att man ska rösta S för att borgerligheten är dålig. Tvärt om för moderaterna som redan på förhand bestämde sig för att göra valet till en nationalistisk fråga och spela ut det genom att slå på Mona Sahlin som person. Det tråkiga sättet att försöka vinna röster verkar misslyckas vilket är en seger för demokratin.


Fler bloggar om att rösta (S) Kristian Krassman som motiverar en röst på S för jobben och framtidsinvesteringar. Monaforpresident, Haningeposten, Robert Noord som dessutom kryssar Åsa, Anna Vikström om EU och brottsbekämpningen, S-buzz,

Bloggar på Knuff om mitt inlägg "Därför röstar jag S",
Bloggar på Knuff om andras inlägg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,