onsdag 6 maj 2009

Det kostar att välja sänkta skatter före skolsatsningar

är barndomsstaden Strängnäs på den stora morgontidningens framsida. Anledningen är att kommunen tillhör en av de många där skolan drabbas av nedskärningar. Skolor stängs, lärare varslas och stödet till elever minskas. Det är som en nedskärningsvåg som rullar över Sverige. Tre av fyra kommuner tvingas spara på skolan. Det visar en kartläggning från Lärarnas Riksförbund. Svd skriver:
I tre av fyra kommuner pågår ekonomiska nedskärningar i skolan. Sedan årsskiftet har knappt 380 kommunalanställda lärare sagts upp. Ytterligare 665 har varslats.I mer än hälften av kommunerna leder besparingarna till större skolklasser.

Och orsakerna är inte bara minskade elevkullar och fler i fristående skolor:
i nästan 90 procent av kommunerna uppges den ekonomiska krisen också ligga bakom neddragningarna.
Att jobbkrisen snart skulle slå mot välfärden debatterades när regeringen presenterade sin vårbudget. Redan då var man bestämd: det blir inget tillskott till kommunerna under 2009. För de två följande åren kan kommunerna räkna med kanske en tredjedel av behovet i form av ökade statsbidrag. Risken är att de andra två tredjedelarna precis som i Strängnäs kommer att synas i form av nedskärningar.

Politik handlar om att välja. När statsminister Reinfeldt säger att det är noll utrymme för nya reformer så har han gjort valet att sänka skatter före satsningar på skolan och sjukvården. Man kan nog med fog befara att det vi ser idag bara är början, eftersom jobbkrisen och arbetslöshetens kostnader inte på allvar har drabbat kommunsektorn än.

Det här är att bryta löften till väljarna!Trots de positiva opinionssiffrorna är utan tvekan så att moderaternas största valsvek handlar om jobben. Man lovade fler och det blev färre. Man lovade minskat utanförskap - det blev fler i utanförskap. Om Reinfeldt håller fast vid sina uttalanden nu så är hans regerings andra stora valsvek ett faktum: man lovade att satsa på skolan. Det blev besparingar därför att man satte sänkta skatter före välfärden.


Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,