onsdag 20 maj 2009

Ingvar Carlsson och jag kryssar Åsa Westlund!

Så har valet till Europaparlamentet startat. Som jag bloggade om i morse är kunskapen om att valet hålls alldeles för bristfällig. Fler kommuner borde som Botkyrka ta allvarligt på alla signaler om lågt valdeltagande och göra mer för att väcka väljarna. Det gäller självklart också partierna.

Socialdemokraterna ligger på en hyfsad nivå i dagens mätning. Det finns goda skäl att tro på ett ännu bättre valresultat om man dömer de politiska alternativen. Jobben och miljön tillhör de frågor som väljarna tycker är viktigast. Här har (s) en mycket stark linje.

Alternativet - att rösta borgerligt - håller inte om Europa på dessa två viktiga områden ska utvecklas positivt och offensivt. Man verkar tycka att EU inte har något med jobben att göra. Man blundar för att Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Man lovade jobb och minskat utanförskap i Sverige och gjorde fel och för lite. Nu talas om massarbetslöshet. Den svaga insats som Reinfeldts regering presterar på hemmaplan gör också att en röst på moderaterna i Europaparlamentsvalet är en röst på ett mycket svagt politiskt alternativ.

Miljöområdet är granskat av Naturskyddsföreningen. Här är skillnaden betydande, med de moderata parlamentarikerna på bottennivå. Och glädjande nog ligger socialdemokraternas Åsa Westlund på en topplacering när SNF dömer vad ledamöterna faktiskt har uträttat.

Ser föresten att Ingvar Carlsson, den förre statsministern och partiordföranden (S) på Åsa Westlunds blogg berättar vad han tycker är starka skäl för att kryssa Åsa Westlund. Jag kan inte annat än instämma. I dag kan man förtidsrösta. Gör det!


Bloggar:
Knuff, Johan Ulvenlöv om partiledardebatt, Haningepostens blogg,
Åsa om "klart för röstning",

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,