onsdag 27 maj 2009

Är ditt parti och din kandidat en stjärna på miljön?

Rapport körde i kväll ett inslag om Naturskyddsföreningens granskning av kandidaterna till EU-parlamentet. Bra att det sändes, även om det kom ett bra tag efter mitt eget inlägg om granskningen. Rapporten kändes extra trevlig när SNF redovisade Åsa Westlunds goda insatser för miljön:

Åsa Westlund har varit miljörapportör oftast bland de svenska parlamentarikerna och har agerat som en miljöröst inom den socialdemokratiska gruppen i parlamentet (PSE), och ofta fått med sig övriga svenska socialdemokrater att rösta emot PSE- gruppen till förmån för miljön

Betyget är något som varje väljare som sätter miljö- och klimatfrågorna högt borde rösta efter. Och väljarna är kloka. Undersökningar visar att klimatfrågor och miljön ligger i topp tillsammans med frågor om jobben.

Inför valet den 7 juni måste man ställa sig frågan vad som händer om partiet bakom reklamen på bilden vinner framgångar. Moderaternas förstanamn, Gunnar Hökmark, är inte någon större miljöprofil. Och om moderater i allmänhet drar SNF följande slutsats om de moderata ledamöterna. Där höjs omdömet om
Charlotte Cederschiöld något och hon får:
..åtminstone ett något bättre betyg än sina svenska moderata partikamrater – som alla i övrigt får lägsta betyg och genomgående röstar klart sämst för miljön.
Där i botten återfinns Fjellner. Möjligen är det skälet till att de moderata och andra borgerliga toppolitikerna satte igång att sprida rena lögner. Något som hedervärt berättades av Sofia Arkelsten och kommenterades av Åsa Westlund.

Extra pinsamt är det kanske för moderaterna att skylten på bilden befinner sig i Solna. Där ska nu skövlas i sjönära naturläge mitt på en strandpromenad i Huvudsta. Om detta skriver Johanna Graf här. I samma kommun vill man ju också etablera "Mall of Scandinavia" - ett köpcentrum som medför ytterligare ca 40.000 (!) biltrafikeringar per dag genom stan. För den som vet att köpcentrum är en stor klimatbov är detta motsatsen till en politik som är miljö- och klimatsmart.

Så verkar moderater när de har en dominerade ställning. Och framför allt: så agerar de om ekonomiska intressen talar högt. Då får alltid miljön vika, vilket kanske förklarar en del av det usla betyget från Naturskyddsföreningen.
Det ligger möjligen något underförstått i reklamaffischen, när man uppmanar till valdeltagande utan att rakt på säga att just (m) bör få rösten. Vi förstår varför. Och som Lena Mellin uppmanar i Ab: "Kliv upp ur soffan". Rösta!

Åsa Westlund presenterar för övrigt en ny, sevärd och viktig kampanjfilm idag.
Fler skriver om Åsa här.
Bloggar på Knuff, om EU-valet.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,