Kvällens debatt mellan partiledarna i Agenda är över. Har väljarna blivit klokare? Vet man nu vilka positioner de två lagen har inför nästa års val? Nja. Tycker i stort att det var en bra debatt. De frågor som kom upp tillhör de viktigaste för väljarna, möjligen då undantag att vård och omsorgen inte fanns på dagordningen. Och kanske är det lite märkligt att inte mer av EU:s sakfrågor debatteras när partiledarna samlas några dagar före ett viktigt val.
Precis som Mats Knutsson kommenterade i Aktuellt är utanförskapet regeringens stora nederlag, som är svårt - jag skulle säga omöjligt - att försvara. Klyftorna och utanförskapet ökar i Sverige på grund av arbetslösheten. I Agenda blev det som Maria Wetterstrand invände emot flera gånger: De fyra borgerliga partiledarna försökte pressa oppositionen på besked. De själva som röstats fram till maktens taburetter, de som står för ett gigantiskt misslyckande när man lovat fler jobb som sen blivit färre, klarade sig. Men vad vill de? Vad har de för förslag mot massarbetslösheten?
Varför diskuteras skatter så ofta av borgerliga politiker alldeles fristående från det skatten ska betala för? I deras värld blir "både och" lösningen. Eller med andra ord: både mindre pengar i stat och kommuns kassor och högre utgifter när väljarnas önskelistor ska mötas. Gör man inte det, förlorar man val. Och samtidigt undermineras de offentliga finanserna. Vi har sett det förr.
Detta ställdes inte de borgerliga till svars för i Agendas första debattimma. Därför blir också positionen för den som står för höjd (eller återställd) skatt den som pressas. Egentligen borde ju ansvaret verkligen falla på den som ha bedömt att mindre pengar behövs. Men framför allt: diskussionen om hur skolan ska utvecklas, hur sjukvården ska ge bättre vård och allt annat vi förväntar oss att samhället - vi gemensamt - ska betala för måste rimligtvis finnas som utgångspunkt i skattedebatter.
Jag tycker att den samlade oppositionen kunde varit mycket starkare på att avslöja hur de skattesänkningar som sägs gått till låginkomsttagare har fördelats. Landets statsminister får gång på gång upprepa detta utan att ifrågasättas. Verkligheten är ju att den största andelen av de sänkta skatterna inte har hamnat hos de låginkomsttagare som Reinfeldt talar om. Reinfeldt kommer undan från ansvaret. Han som lånade till sänkta skatter för de som redan har mest.
En rad andra ämnen avhandlades. Jag noterade att Maud Olofsson vill försämra LAS, Lagen om anställningsskydd. Om detta förslag är hon ensam, i alla fall om man tar de andra allianspartierna på ordet. Göran Hägglund menade att kommuner och landsting aldrig haft så mycket pengar. Möjligen är det något han kommer att få äta upp ordentligt när varselvågen på allvar börjar märkas i kommunernas verksamheter.
Under debatten om miljö- och klimat framkom väl inget nytt. Som Maria W lyfte fram talar sig alla partier nu varma för skattehöjningar på energiområdet. Märkligt i och för sig med tanke på en del partiers vallöften (exempelvis KD) Maria betonade att borgarna nu lever på resultat av den förra regeringens period och kan spegla sig i glansen av den praktiska politik som de rödgröna sjösatte.
En debatt där både sakfrågor och värderingsskillnader faktiskt lyftes är över. Valrörelsen inför 2010 har kommit igång på allvar.
Läs mer:
DN:s debattsammandrag här. Aftonbladet här. Svd rapporterar också.
Bloggar: Elisabeth Biström, Johanna Nylander, Kristian Krassman, Lasse Eriksson, Haningeposten, Roger Berzell, Alliansfritt Sverige, Mikael Westin, Anna Vikström, Pernilla Eriksson,
S-buzz, Knuff,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, agenda, val 2010, klimat, jobbävning, socialdemokraterna, mona sahlin, fredrik reinfeldt,
2 kommentarer:
Bra fråga!
Partiledardebatten: att den begåvade Reinfeldt klarade sig bra äör ju ingen överraskning. Detsamma gäller Ohly och Wetterstrand. Mona Sahlin var som väntat svag, och Göran Hägglunds tomhet börjar bli pinsamt uppenbar nu äntligen.
Partiledarnas profil i opinionsundersöknin garna är en sak, partiprofilen en helt annan.
- Peter Ingestad, Solna
Jag såg också partiledardebatten och det vi ska vara glad åt är att Majoren fick tala så mycket. Det är nämligen bra för oppositionen. Annars är det ju precis som vid förra valet att Fuhrern givit mycket klara direktiv till var och en av partiledarna vad de ska säga, man kan lite vitsigt säga att han håller i trådarna! Oppositionen ville visa upp enighet och de överdrev lite väl mycket så att det verkade som om de även var eniga med motståndarna. Olyckligt eftersom folket vill ha ett riktigt verkligt alternativ till denna regering!
Skicka en kommentar