lördag 16 maj 2009

Ansvar för matskandalen?

Det verkar som om borgerliga politiker kan göra vad som helst utan att tvingas ta rejält ansvar. Det är som om maktinnehavet är på låtsas när borgare styr. Den här gången har en jätteaffär med inköp av en sedan skandalomtalad mat gjorts utan politiska beslut. De ansvariga har körts över av en upphandlingsenhet. Eller? Det kan också vara så att den politiska ledningen i landstinget.

Det som har hänt är vanligt! De meningslösa styrelser och utskott som den borgerliga landstingsledningen har inrättat har knappt några ärenden att behandla. I grunden tror jag att den handlar om synen på politikens roll. Det är vanligt att borgarna hellre ser sig som VD:ar än som folkvalda. Det händer alltför ofta att man visar total nonchalans mot det som handlar om politik, att politiker ska vara välinformerade när beslut fattar. Det handlar också om att man medvetet avstår från att föra en fråga till ett politiskt organ. Som i "matfallet".

Ännu större men ännu oomskriven skandal är att landstingets styrdokument för en stor del av sjukvården, den så kallade regelboken, knappast behandlas politiskt. Nu ska ändringar göras och det är på nåder som de politiskt tillsatta styrelserna får information. Också skandal!


"Maria Wallhager anser att politikerna i utskottet - både de från alliansen och oppositionen - borde ha insett att upphandlingen redan var igång" Med uttalandet avslöjar hon en syn på sin egen ledaruppgift som är oacceptabel. Synen att valda politiker ska springa runt i landstingsbyråkratin och leta efter viktiga beslut som kanske borde fattas beslut om är absurd. Vilka konsekvenser som Maria Wallhagers agerande får är väl ännu inte klart?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Nils sa...

Asch det är inte så farligt, läs denna artikel som berättar precis hur det går till när Sodexho paketerar sin sjukhusmat
http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=vardmat_pa_lopande_band.html

Anonym sa...

En Folkpartist har låst hela den svenska sjukhusvårdens mat försörjning till miljardbelopp under de följande 6 åren. Den kvinnliga Folkpartist Ordföranden Maria Wallhager tycker endast hon gjort ett smärre formellt fel som inte kan se någon orsak till kritik? Hon är lika oförstående till sitt tillkortakommande som Wanja Lundby-Wallin var för några veckor sedan. Kan inte Wallhager avsättas så kan man sparka de Landstings tjänstemän med Mona Boström i spetsen som har underminerat våra demokratiska processer. Sedan kan och måste avtalet rivas upp, det måste finnas tusen skäl att peka på, bl. a. att plastförpackningarna explodera når de värms upp i mikrovågsugnar. Låt detta bli en påminnelse att ej rösta på Folkpartiet i de nästa valen.
Söderkringlan