lördag 23 maj 2009

Bäddat för maktskifte 2010

Ser att Expressen har rubriken "Sahlin statsminister om det vore val idag". Det är skönt att krisstämpeln äntligen har slängts undan på tidningsredaktionerna. Återstår bara för public service eget Svt att göra detsamma. Gårdagens Rapportsändning innehöll ett ganska obegripligt inslag om den "fortsatta krisen för Mona Sahlin.

Det som ökar min tro på att siffrorna blir ännu bättre är att granskningen ännu inte har börjat av Reinfeldts regering. Vi som är politiskt engagerade kanske kan historien utantill. De jobb som med maktskiftet skulle bli fler blev efter valet färre. Det utanförskap som skulle bekämpas vändes i stället till ökat utanförskap. Den välfärdens kärna som skulle värnas börjar naggas i kanten och mer än så. Den valfrihet i vården som alla skulle få gavs till några. De satsningar som skulle göras på sänkta skatter för låginkomsttagare försvann i ökade kostnader för a-kassan. Det som förr kallades fördelningspolitik som handlade om lika och rättvisa chanser i livet har kastats på närmaste soptipp.

För svenska folket som ska rösta nästa år är frågor som jobben, skolan och sjukvården avgörande tillsammans med miljöfrågorna. Precis som inför valet den 7 juni står socialdemokratin stark med goda förslag och idéer för framtiden. Den allians som av valtaktik bytte från en "allians för maktskifte" till "..Sverige" har misslyckats med den fråga som var viktigast i valet 2006. Med Reinfeldt i spetsen står man oerhört tomhänt i miljö- och klimatfrågorna. Det finns goda skäl för socialdemokratin att vara hoppfulla: bäddat för maktskifte.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,