lördag 24 oktober 2009

Obesvarad kärlek är plågsam också i politiken

För miljöpartiet är det säkert en härlig känsla att ha valupptakt och kommundagar just den här helgen. Gårdagens kärleksförklaringar från allianspartierna ger både råg i ryggen och en starkare förhandlingsposition.

Mp speglas förstås i dagens "gammelmedier". Redan i gryningen finns centerledaren i Ekot och berättar att också hon sneglar på de gröna. Det var ju just C som förra gången det var aktuellt tackade något överraskande nej till de grönas förhandlingsbud.

Sanna Rayman frågar sig på SvD-ledaren om Reinfeldt frierier till samma tilltänkta partner var "smart" eller "dumt". Slutsatsen att alliansseger i sig är det bästa förvånar förstås inte. Den stora "dumheten" i agerandet är möjligen att man trots hög svansföring och skarp retorik inser att man ligger efter när det handlar om väljarstöd. Att då börja så split i motståndarlägret är en självklar strategi i det läget. För Reinfeldt handlar det om att få eller inte få sitta kvar som statsminister i ett parlamentariskt läge som ingen eller få önskar efter nästa val.

Möjligen är det lite trist att väldigt få citerar de besked som lämnas på andra ställen än i radiomicar eller pressmeddelanden. Jag hittar ingen som påminner om tidigare klara besked från Mp där Maria Wetterstrand stängt dörren men ändå öppnat för exempelvis folkpartiet att föra samtal med de rödgröna.

Och rimligtvis borde dagens mest citerade blogg vara rödgrön.se, där alla de fyra partiledarna skriver av Reinlfeldt och Co. som potentiella partners. "Det finns bara ett alternativ kvar".

Fler blogggar:
- eget inlägg igår om kärleksaffären
- Johan Westerholm: "Om verklighetens bävrar..."
- Krassman: "Vill ni ha svar på frågan?"
- Scaber Nestor: "...kan vi gå vidare nu?
- Kulturbloggen: "Politikerna borde öppna för mittenregering"
- Kent Persson: "Alliansen är beredd att ta ansvar, är Miljöpartiet det?"
- Utsikt från höjden: "F. Reinfeldt kommer visst att sitta kvar med stöd från Sd"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,