tisdag 13 oktober 2009

Socialdemokratisk jobbkongress med något i sikte...Läser Niklas Nordströms krönika som kommer i morgondagens GP men redan nu finns på nätet. Som ett av flera viktia bidrag inför kongressen som man kanske önskade att alla ombud hade läst på före kongressöppningen. Jag tror nämligen att det som förmedlas i NN:s krönika är en viktig utgångspunkt.

Kanske är Niklas inledande farhågor nu lite passé. Visst har det funnits risk att entusiasmen över att "köra Obama-stuk" på en svensk S-valrörelse tar över innehållet i budskapet. Efter dagens besked att Bosse Krogvig har engagerats som "valgeneral" betraktar jag det som en avsågad farhåga. Valrörelsen från central nivå kommer därmed att med förnuft kombinera framtidsberättelsen med sakpolitik, och nya kampanjmetoder med "hederligt" och fungerande folkrörelseslit.

Niklas har läst i kongressmaterialet (ca 7 kg). En reaktion är att
det mesta är klassisk socialdemokratisk politik som presenteras. Det är generellt sätt kloka avvägningar, pragmatism och fokus på att hantera krisen och det läge politiken befinner sig i.
Men också att
material och de texter som skickats ut saknar flera ett mer offensivt och framåtlutat budskap.
Om Niklas önskningar når Sveavägen 68 och andra "pennor" som skriver kongresstexter så väntar (mer) övertidstimmar fram till kongresstarten:
Om de närmsta veckorna läggs på att spetsa budskapet och markera att Socialdemokraterna har en plan som inte bara är sund som knäckebröd, utan som också är attraktiv och engagerande kan det bli en riktigt viktig nystart.
Johanna Graf, som också är ombud, har skrivit några tankar om vikten av idédebatt. Även hennes inlägg om att skattesatser inte får bli självändamål vare sig uppåt eller nedåt utan måste vara konsekvens av välfärdsambitioner är viktiga inspel till kongressdebatten.

Åter till budskapet i Niklas krönika: En mening jag själv ska...plugga på.
Det är viktigt att kongressen inte fastnar i gnäll på de borgerliga (framförallt moderaterna), utan har en tydlig agenda att visa på den egna politikens fördelar och konsekvens.
Det finns förstås många fler debattinlägg som kan inspirera, både i "gammelmedier" och på bloggar (!). Även om kongressens politiska diskussioner och alla (kloka) beslut som kommer att fattas är centrala så betyder bilden utåt mycket för att tända gnistan hos sympatisörer runt om i de så kallade stugorna. Att kongressen ser till att hålla ombudens valvinnardrenalin på mycket hög nivå är viktigt för att få igång startmotorn för valrörelsen.

Och som varje bloggare vet: Den har redan börjat.

Fler bloggar:
- Aftonbladets ledarblogg: "Schlingmann får se upp".
- HBT-sossen: "Bo Krogvig- Socialdemokraternas valgeneral".
- Kallebloggen: "Bo Krogvig valgeneral. Lysande!
- Dagens media,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,