söndag 25 oktober 2009

En partikongress som upplopp efter långt marathonlopp

Runt omkring i landet sitter ombud och slipar på sina anföranden. Jag är helt övertygad om att alla har höga ambitioner att försöka påverka socialdemokratins utveckling och att bidra till ett starkt framtidsprogram och en bra, ideologisk politik som sträcker sig mycket längre än till valet i september nästa år.

När ombuden träffas i Älvsjö, det som ÄR kongressens själ, är det upploppet av ett rejält långlopp i politik. 450.000 deltog i de förberedande rådslagen. 1.107 motioner har tänkts ut och skrivits ner.

Kanske inte alltid men ofta i nära kontakt med enskilda väljare, med föreningsliv, med företagare. Kanske som resultat av senaste föräldramötet där man diskuterade de sämre skolresultaten. Kanske var det efter besöket på Arbetsförmedlingen som inte hade något att erbjuda eller som bemötte en arbetslös på ett vårdslöst sätt? Eller en motion utifrån idén som kompisen hade om att stödja grön energiteknik. Eller något man skrev ner i vredesmod när vårdcentralen inte hade tid att ta emot?

Förslagen från alla enskilda har behandlats i lokala föreningar, gått vidare till arbetarekommuner och så småningom bedömts av partistyrelsen. Mycket tid har lagts på diskussioner om både sakfrågor och värderingar - färdriktningen framåt. Avvägningar har gjorts av varje förslag och ett beslutsförslag tagits fram. Delegationer från olika delar av landet har hittat gemensamma tankar och pratat ihop sig. Politikens verkliga verkstad ska på kongressen leverera en färdig produkt.

SvD:s ledarförfattare PJ Anders Linder skriver Söndagskrönika. Att han berättar att kongressen startar på torsdag när den invigs redan på onsdag kan ha flera förklaringar. Kanske är tidningen inte intresserad av öppningen med tal av Mona Sahlin. Kanske är det ointressant att berätta om att kongressarbetet ska starta i temagrupper där ombuden ger sig i kast med alla förslag.

Möjligen är det de förväntade slitningarna om politikens inriktning som SvD vill sätta sökarljuset på? Radions Godmorgon världen använde beteckningen "ödeskongress".

Och kanske kommer inte en rad att skrivas om allt det jobb som har lagts ner av så många före kongressdagarna. Ett ynka litet ord med partiledarkritik kommer däremot att fånga intresset. Konflikten är som bekant journalistikens stora inspirationskälla, oavsett verkligheten. Tur att jobbkongressen också är den stora bloggkongressen.

Fler progressiva bloggar på NetRoots.
Monica Green, Dick Erixon, Kent Persson, Per Ankersjö, Anders Nilsson, Ewa Jansson, Johan Ulvenlöv

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,