lördag 24 oktober 2009

Höjda skatter i sikte - oavsett regering

Den som försöker följa med i aktuell debatt blir möjligen förvånad av den lilla notiser i DN. (ej på nätet) Debattens fokus inför valet har många gissat ska bli vägvalet mellan höjda skatter eller fortsatt sänkta skatter. Inte minst efter presentationen av de rödgrönas budgetalternativ drog debatten igång.
Sveriges kommuner och landsting verkar mer luta åt en verklighet som bekräftar det rödgröna resonemanget. Nästa år spår man att kommunerna får ett "andrum". Men i ekonomirapporten som nyligen kom skriver SKL:
Vid oförändrad verksamhetsvolym 2011 krävs det åtgärder motsvarande 43 öre i skattehöjning. Det handlar då om besparingar, höjda skatter eller statliga tillskott på cirka 7 miljarder. Ett nollresultat innebär dock att många enskilda kommuner kommer att redovisa underskott 2011.

Ett annat sätt att illustrera rationaliseringskravet framgår av diagram 25. För att uppnå ett nollresultat 2011 måste verksamhetsvolymen minska med 1,5 procent från 2010 års nivå.
Också i landstingen handlar det om kärva år. I ekonomirapporten konstaterar SKL att
Andrummet för att genomföra nödvändiga omställningar är välkommet och ger landstingen möjligheter att satsa både på kvalitetshöjande åtgärder och besparingar som ger full effekt 2011.
SKL:s ordförande Anders Knape (m) konstaterar att alla de fyra vägarna måste användas för att kunna upprätthålla välfärden: mer statsbidrag, höjd produktivitet, avveckling av verksamheter och höjda skatter.

Det finns sannerligen all anledning att fördjupa sig i vad det innebär i praktiken. Det verkar faktiskt som att Knape valt att utesluta ordet "skatthöjningar" i SKL:s pressmeddelande. Men DN- intervjun och ekonomirapporten har ett helt annat budskap.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/23/ett-bla-gront-samarbete-naturligt-om-sd-kommer-i-riksdagen#comment-105075

Fokus på VÄSENTLIGHET.
.
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/mp-reinfeldt-blandar-bort-korten-1.98...
.
Budskapet är klart. Sverigedemokraterna har tagit över. Jimmie Åkesson har segrat. De rödgröna kapitulerar omedelbart och ger upp hela sitt valfrontsprogram.
.
Riksnatten sänker sig över oss alla.

Permalänk | Anmäl #48 Peter Ingestad, 2009-10-24, 18:50

Vi är förrådda.

- Peter Ingestad, Solna